WK 2022 | Voorbeschouwing

Engeland - Senegal

ENGSEN

Al jaren dominant op het eigen continent, maar nu was daar toch echt de proef tegen landen uit Europa, Zuid-Amerika en Azië. Hoe heeft Senegal die test doorstaan? Na een onfortuinlijk begin tegen Nederland werd er soeverein gewonnen van Qatar en op het echte eindexamen werd het benodigde resultaat behaald tegen Ecuador. Missie geslaagd.


1 december 2022 in WK 2022

Zondag 4 december 20:00 Engeland - Senegal
De ploeg uit Afrika heeft slechts zes minuten (officiële speeltijd) op achterstand gestaan. Hoewel het gemis van Sadio Mané in aanvallend opzicht duidelijk zichtbaar is, staat het defensief goed. Juist het ontbreken van Mané zorgt ervoor dat bondscoach Aliou Cissé wat conservatiever speelt. Het pakt vooralsnog gunstig uit. De aanvallende impulsen van flankspeler Ismaïla Sarr – medeverantwoordelijk voor het uit de basis spelen van Matthijs de Ligt – en de gevaarlijke spits Boulaye Dia zorgen er zelfs voor dat het ontbreken van Mané niet meer gespreksonderwerp nummer één is. Ook achterin valt naast Kalidou Koulibaly, de rechtsback Youssouf Sabaly in positieve zin op.

Senegal gaat in de wedstrijd tegen Engeland de snelheid van Ismaïla Sarr gebruiken om het linksback Luke Shaw lastig te maken. Ook de duels op het middenveld worden interessant, vooral wanneer Pape Gueye en Idrissa Gueye – geen familie – tegenover de beweeglijke Jude Bellingham en Mason Mount worden gezet. Kunnen de Engelsen de fysieke duels vermijden?

Mocht dat lukken, wordt de zoektocht gestart naar de Engelse spits Harry Kane. De topscorer van het WK van 2018 (die in Qatar nog niet tot scoren kwam) moet zijn duels uitvechten met Kalidou Koulibaly, een herhaling van de Premier League wedstrijd in augustus. Hoe verliep die ontmoeting? Eentje scoorde met het hoofd uit een corner, de ander met een prachtige volley. Jij mag de namen invullen, maar de antwoorden zijn niet vanzelfsprekend. De wedstrijd zelf bleef in evenwicht, iets wat in deze confrontatie uitgesloten is.

Engeland heeft vooralsnog gedaan wat het moest doen. Koploper in Groep B door eenvoudig te winnen van Iran en Wales. Maar tegen de Verenigde Staten werd al pijnlijk zichtbaar dat Engeland, vooralsnog, niet meer het Engeland van 2018 en 2021 is. Er werd te weinig gecreëerd. Voeg daar nog eens aan toe dat Senegal dit WK een lastige horde blijkt en een verrassend resultaat ligt op de loer. Toch doe je er veiliger aan om een overwinning voor Engeland in te vullen in de eerste confrontatie ooit tussen beide landen. Leef jij voor veiligheid of ben jij een lefgozer(in)?

Voorbeschouwingen andere achtste finales
Nederland - Verenigde Staten
Argentinië - Australië 
Frankrijk - Polen 
Japan - Kroatië
Marokko - Spanje
Brazilië - Zuid-Korea
Portugal - Zwitserland 


Deel dit artikel
Gamecenter