WK 2022 | Voorbeschouwing

Portugal - Zwitserland

PORZWI

Vijfentwintig onderlinge confrontaties, maar nog nooit eentje op het WK. In de meest belangrijke ontmoeting ooit tussen deze twee Europese landen ligt nu een ticket klaar voor de kwartfinale. Het Portugal onder leiding van hun grote ster Ronaldo tegenover het sterk op elkaar ingespeelde Zwitserland. Wint het individu of is voetbal toch echt een teamsport?


3 december 2022 in WK 2022

Dinsdag 6 december 20:00 Portugal - Zwitserland
Portugal wist na twee duels al dat plaatsing in de achtste finale verwezenlijkt was. Alleen een nederlaag tegen Zuid-Korea én een ruime overwinning van Ghana kon ervoor zorgen dat zij niet als groepshoofd doorgingen. Zelf deden zij er alles aan om het toch nog even spannend te maken. In de slotfase verloren zij van Zuid-Korea. Gelukkig voor hen voldeed Uruguay wel aan zijn sportieve plicht – ook omdat zij alle kans hadden om zelf nog door te gaan – en ontloopt Portugal nu Brazilië in de achtste finale.

Het spel van Portugal is niet sprankelend, maar dat is het eigenlijk nooit. Ook niet toen zij Europees Kampioen werden in 2016. Maar als je de spelers bekijkt van het landje met slechts tien miljoen inwoners kom je er al snel achter dat een sterk elftal te vormen is. Ruben Dias, João Cancelo, Bernardo Silva. En oh ja, in de spits loopt er ook nog iemand rond die wel eens een bal raak trapt.

Zwitserland, met nog minder inwoners dan Portugal, begint langzaamaan een vaste gast te worden in de knock-outfase van de grote voetbaltoernooien. Het team met Granit Xhaka, Manuel Akanji en Breel Embolo kent geen bijzondere wapens of kwetsbare plekken. Het is oerdegelijk, precies zoals je van Zwitsers verwacht. Xherdan Shaqiri, die om de twee jaar weer van zijn bestaan af laat weten tijdens de grote toernooien, draait ook nog altijd mee. Mede dankzij zijn goal won Zwitserland van de grote rivaal Servië.

Van alle acht wedstrijden lijkt deze het lastigste te voorspellen. Wil je nog een slag slaan in je subleague zal je daarom moeten afwijken van de norm. Portugal is favoriet, maar als jij hier een overwinning voor Zwitserland invult kan je dit prima verdedigen. Of wat te denken van een gelijkspel? Houd er dan wel rekening mee dat ook de verlenging zelf ook in een gelijkspel moet eindigen. In dat geval kies je dus voor strafschoppen. En dat daar een individu de hoofdrol opeist ligt per definitie vast. Maar komt dat omdat het zijn laatste wedstrijd op een WK blijkt of omdat Cristiano Ronaldo zijn Portugal naar de kwartfinale schiet?

Voorbeschouwingen andere achtste finales
Nederland - Verenigde Staten
Argentinië - Australië 
Frankrijk - Polen 
Engeland - Senegal 
Japan - Kroatië
Marokko - Spanje
Brazilië - Zuid-Korea


Deel dit artikel
Gamecenter