WK 2022 | Voorbeschouwing

Nederland - Verenigde Staten

NEDUSA

Voor de zesde keer staat het rood wit blauw tegenover ‘the red, white and blue’. In de eerste vier confrontaties wist Nederland te winnen, maar bij de meest recente vriendschappelijke ontmoeting wonnen de Verenigde Staten met 4-3. De Amerikanen worden vaak geroemd om hun vechtersspirit en tijdens dat duel in 2015 bleek dat niet ongegrond. Na een 1-3 stand werd in de laatste twintig minuten – met twee goals in de absolute slotfase – een achterstand omgebogen. Zelfs in Hollywood dachten zij: "is dat niet een beetje té"?


1 december 2022 in WK 2022

Zaterdag 3 december 16:00 Nederland - Verenigde Staten
Ook dit WK leggen de Verenigde Staten weer energieke partijen op de mat. Zo hadden zij het betere van het spel in de openingswedstrijd tegen Wales en tegen Engeland waren zij op zijn minst gelijkwaardig. Maar de hamvraag luidt: levert het nog iets op? Twee punten en een slotwedstrijd waarin doorgang op het toernooi bewerkstelligt moest worden. Alsof die wedstrijd tegen Iran nog niet beladen genoeg was. Maar de mannen uit Teheran werden verslagen en zo knikkerden de Verenigde Staten de Iraniërs weg van de tweede positie.

Hoe gaat Nederland om met dat energieke spel uit de VS? Tegen Ecuador werd al zichtbaar dat Nederland niet makkelijk onder de druk uit kan spelen en het lijkt er niet op dat het tegen de Verenigde Staten een ander verhaal gaat worden. Maar een boodschap aan de Amerikanen: reken je niet rijk! Of om in de woorden van de bondscoach te blijven: do not count yourself rich! De variabele Louis van Gaal is namelijk nog niet meegenomen. Sleutelend aan zijn middenveld probeert hij een perfecte balans te vinden. Werd die gevonden in de slotwedstrijd tegen Qatar? Dan kan Frenkie de Jong weer een belangrijke schakel zijn om onder de druk uit te spelen.

Indien Nederland niet verbetert is het goed mogelijk dat wij een partij voorgeschoteld krijgen waarin beide ploegen weinig gaan creëren. Een herhaling van de laatste vriendschappelijke partij waarin zeven goals vielen lijkt uitgesloten, deze wedstrijd gaat beslist worden door kleine details waarbij één succesvolle aanval de wedstrijd in het slot kan gooien. Winnen zaterdagmiddag de elf Nederlanders of die ene Almeerder?

Voorbeschouwingen andere achtste finales
Argentinië - Australië 
Frankrijk - Polen 
Engeland - Senegal 
Japan - Kroatië
Marokko - Spanje
Brazilië - Zuid-Korea
Portugal - Zwitserland 


Deel dit artikel
Gamecenter