Roland Garros 2022

De (nieuwe) gravelkoning

Header Tennis Rg Favoriet

Sinds 2005 is het mannentoernooi van Roland Garros eigenlijk een vrij voorspelbaar toernooi. Op een zondag in mei schrijven 128 tennissers zich in om la Coupe des Mousquetaires te winnen en twee weken later gaat de trofee richting Mallorca in de koffer van een zekere Rafael Nadal. Hoewel de inmiddels 35-jarige Spanjaard niet meer zo overheersend is als eerst, kent hij door aanpassingen in zijn spel nog veel succes. Is het genoeg om eeuwige rivaal Djokovic te verslaan? Of is het tijdperk van de Grote Drie nu toch echt voorbij en krijgt de tenniswereld een nieuwe gravelkoning te zien?


21 mei 2022 in Tennis

Als je hetzelfde toernooi al 13x (!) weet te winnen, mag je met recht de titel ‘favoriet’ dragen. Rafael Nadal (A) weet niet van ophouden en won begin dit jaar in Australië zijn 21e grand slam-titel. Zonder deze prestatie af te doen, ontbrak er down under natuurlijk wel een speler van formaat: Novak Djokovic (A). Beiden hadden liever een andere voorbereiding gehad op Roland Garros. De Spanjaard heeft wegens een ribblessure minder vlieguren op gravel kunnen maken en de Serviër had dit voorjaar slechts een beperkt aantal toernooien waar hij welkom was. Op die toernooien waren de naweeën van uitsluiting op de Australian Open nog zichtbaar. Bijna ondjokoviaans heeft de huidig nummer 1 van de ATP-ranking grote moeite om laagvliegers te verslaan. Maar The Djoker heeft een missie: wil hij op gelijke hoogte komen met aantal gewonnen grand slams met Nadal moet hij ervoor zorgen dat hijzelf wel wint en vooral: Rafa niet. Die twee vliegen kunnen in één rake klap gevangen worden.

Op gepaste volgorde vinden wij twee ev-jes en twee as-jes. Ten eerste de nummer 2 en 3 van de ATP-ranking: Daniil Medvedev (A) en Alexander Zverev (A). Naast hun potentieel aan punten, kan je deze tennissers ook selecteren omdat je graag vermaakt wilt worden. Medvedev laat de kans niet snel onbenut om met de scheidsrechters in gesprek te gaan en Zverev heeft zo zijn eigen manieren om te communiceren met de wedstrijdleiding. De Rus Medvedev kende in 2021 zijn definitieve doorbraak en als hij nog iets van deze groei mee kan nemen op gravel, kan hij het iedereen ook op het gemalen baksteen in Parijs lastig maken. De Duitser Zverev was tot voor kort vooral erg goed op de ATP-tour om dan vervolgens tijdens de grand slams teleur te stellen. Qua resultaten lijkt hij nu beter met de druk om te kunnen gaan. Nog één stapje en hij wordt een vaste klant in de halve finales.

Als je puur kijkt naar de huidige vorm op gravel, kan je het beste zo snel mogelijk Stefanos Tsitsipas (A) en Carlos Alcaraz (A) in je team selecteren. Tsitsipas won in april, net zoals vorig jaar, het toernooi van Monte Carlo. In 2021 bracht hij die vorm mee naar Parijs en dat bleek destijds goed voor een finaleplek. Daarin moest hij, na een 2-0 voorsprong in sets, buigen voor Djokovic. Na geroken te hebben aan de eindzege, wil de Griek dit jaar meer. Hij, en alle andere in het deelnemersveld, moeten wel rekening houden met het nieuwe supertalent: Carlos Alcaraz. Jong, Spaans en verschrikkelijk goed op gravel. Waar doet ons dit aan denken? Precies, aan de Nadal van 2005.


Deel dit artikel
Gamecenter