Voorbeschouwing Australian Open | Dames

Favorieten - Vrouwen

Swiatek
Foto: Pro Shots

Sinds 2013 zijn er negen verschillende vrouwen die de Australian Open hebben gewonnen! De open strijd levert elk jaar spektakel op, maar zorgt voor de Tennismanager steevast voor hoofdbrekens. Toch lijkt er zich een elitegroepje te vormen in de top van de WTA-ranking. En de aanvoerster daarvan wacht nog op haar eerste titel in Melbourne.


11 januari 2024 in Tennis

Sinds maart 2022 heeft Iga Swiatek niet lager gestaan dan plek 2 op de ranking. Sindsdien heeft ze ook nog eens drie grandslamtitels gewonnen en dat maakt haar de absolute favoriet voor de zege op de Australian Open. Toch opmerkelijk, aangezien haar beste prestatie in Melbourne slechts de halve finale is na vijf optredens. Op basis daarvan zou je eerdere enkele hardhitters kunnen selecteren, maar daarmee kan je zomaar de winnares van deze editie buitengesloten hebben die tijdens de WTA Finals in oktober weer eens oppermachtig spel vertoonde.

Naast Swiatek staat tegenwoordig Aryna Sabalenka. Dat is in de recente geschiedenis wel vaker gebeurd, maar de constantheid die de Belarussische de afgelopen jaar laat zien is nieuw. Vroeger zakte haar spel – en voornamelijk haar service – als een kaartenhuis in elkaar. Dat gebeurt nu vele malen minder en dat maakt haar nu wél een zeer nuttige toevoeging in je team. Nu arriveert zij in Melbourne als titelverdedigster en op het laatste grandslamtoernooi op hardcourt bereikte zij de finale. Dat moet genoeg reden zijn om haar in je team te selecteren, als je tenminste haar vele dubbele fouten weet te vergeven.

De vrouw met de beste service op het circuit is Elena Rybakina. Op gras is dit een nog sterker wapen dan op hardcourt, maar toch bracht die service haar vorig jaar tot de finale in Australië. In de halve finale wist zij Iga Swiatek te verslaan en dat is een kunstje die zij wel vaker flikt. Vorig jaar troffen de dames elkaar driemaal en elke wedstrijd werd gewonnen door Rybakina. Ben je de beste als je de beste verslaat? Selecteer dan Rybakina!

De recentste winnares van een grand slam luistert naar de naam Coco Gauff. Inmiddels behoort de Amerikaanse al tot het tennismeubilair, maar is nog steeds slechts 19 jaar! Er lijkt daarmee nog wel wat ruimte voor verbetering voor het spel van de tiener, en als dat het geval is moet de concurrentie echt oppassen. Wees echter gewaarschuwd. In de afgelopen jaren hebben wij meerdere jonge speelsters een grandslam zien winnen om vervolgens van het hoofdpodium te verdwijnen. Toch lijkt Gauff met haar stabielere weg naar de top er eentje voor de lange adem.

Vergeet even de US Open en de finale van de WTA Finals en Jessica Pegula had een super najaar. De volledige wereldtop mepte zij in twee sets van de baan en dat leverde titels op in Montréal en Seoul op. Vooral die was speciaal voor haar, als Amerikaanse met Zuid-Koreaanse achtergrond. Met vleugels kwam zij aan in Cancun voor de WTA Finals waarin zij achtereenvolgens Rybakina, Sabalenka, Sakkari en Gauff in straight sets versloeg. Ze is daarmee een stuk beter dan haar prestaties op grand slams doen vermoeden. Of is er een andere reden dat zij op de belangrijkste toernooien nooit verder dan de kwartfinale geraakt?

Het gezicht van het Afrikaanse tennis is Ons Jabeur. Haar weergaloze 2022 wist zij in 2023 enigszins een knap vervolg te geven. Voor het eerst bereikte zij de kwartfinale op Roland Garros en op Wimbledon behaalde zij voor de tweede keer op rij de finale. De dropshotliefhebber schrijft maar al te graag geschiedenis voor haar Tunesië en behoort inmiddels – gezien haar leeftijd – tot de meest ervaren spelers van de wereldtop. Gratis statistiekje: op haar laatste zes grand slams bereikte zij driemaal de finale! In tegenstelling tot sommige andere vrouwen in de A-categorie kan zij dus als geen ander pieken!

Tennismanager

Maak de Australian Open 2024 nog leuker om te volgen en stel een team samen op Scorito!

https://www.scorito.com/tennismanager/257

Deel dit artikel
Gamecenter