Voorbeschouwing Australian Open | Dames

Uitdagers - Vrouwen

Osaka
Pro Shots

Net achter de wereldtop azen de B-speelsters op een goed resultaat op de Australian Open. Gezien hun ranking wordt dat een lastigere missie, maar weest niet getreurd: met deze speelsters pak je een hoop extra punten vergeleken met de A-speelsters! Mocht er ergens in een wedstrijdschema een zwakke plek ontstaan, probeer er dan maar van te profiteren met een sterke B-speelster.


11 januari 2024 in Tennis

Je hoeft namelijk niet altijd zelf het zware werk te doen, vraag dat maar aan Marketa Vondrousova. Een directe clash tussen haar en Swiatek of Sabalenka of Rybakina kwam er niet, maar toch wist zij te zegevieren op Wimbledon. Het was haar eerste grandslamtitel en daarna bereikte zij voor het eerst de laatste acht op een hardcourt grandslam. De voortekenen zijn goed voor een nieuw persoonlijk record op Australian Open in 2024, en daarvoor moet zij verder komen dan de vierde ronde.

Dat bleek voor Maria Sakkari ook altijd het eindstation, al deed zij dat wel regelmatig in de A-categorie. De voormalig nummer drie van de wereld is nu een categorie gezakt en kan vanuit die underdogpositie wellicht de toppers verrassen. Daarnaast wist zij in het najaar van 2023 weer eens een titel te veroveren – sinds april 2019 – en dat kan net het beetje vertrouwen geven wat de Griekse nodig heeft.

Een speelster die blaakt van het vertrouwen is Karolina Muchova (heeft zich afgemeld voor Australian Open 2024). Haar 2023 stond in het teken van haar comeback waarin ze vanuit plek 150 plots de top 10 kwam binnenrollen. Met een finaleplek in Parijs en de halve finale in New York laat zij ook zien op het hoogste podium te kunnen presteren. Toch zorgen die overige twee grandslamresultaten voor een dubbel gevoel. Het kan vriezen, het kan dooien bij de 27-jarige Tsjechische.

Haar landgenote Barbara Krejcikova jojoot tussen de absolute top en de subtop. Een prestatie zoals haar overwinning op Roland Garros in 2021 heeft zij niet meer kunnen evenaren, maar toch weigert zij te verdwijnen uit de subtop. De Australian Open lijkt haar ook wel te liggen, zowel in het enkel- als het dubbelspel. De afgelopen vijf jaar ging zij namelijk met de grootste trofee naar huis, driemaal bij gemengd dubbel en de afgelopen jaren bij de damesdubbel. Dat netspel zit wel goed bij Krejcikova!

De tenniswereld wordt veelal gedomineerd door de Europese en Noord-Amerikaanse speelsters. Toch is de B-categorie aan het globaliseren tijdens deze editie van de Australian Open: een Braziliaanse, Chinese en Japanse!

Beatriz Haddad Maia verdedigt de trots van Brazilië. De laatbloeier blijft maar stijgen op de WTA-ranking en vorig jaar kwam dan ook eindelijk de doorbraak bij het grote publiek met een halve finale op Roland Garros. Op hardcourt wil het nog niet lukken tijdens de grand slam, want na zeven deelnames kwam de lange Haddad Maia nooit verder dan de tweede ronde. Qinwen Zheng daarentegen is als een vis op het water op het blauwe kunststof. In 2023 kwam haar doorbraak dan ook op de US Open, met een plek in de kwartfinale. Al een langere periode wordt de Chinese een gouden toekomst toegedicht en met haar 21 jaar is er nog alle ruimte voor verbetering voor de jongste speelster in de B-categorie.

Uit Japan herrijst een oude wereldster! Naomi Osaka is na haar zwangerschap weer klaar om alle tennismanagers te voorzien van een volledig spectrum van emoties. Intrinsiek één van de meest talentvolle speelsters van het circuit kent op de tennisbaan helaas ook donkere periodes. Wellicht dat na de geboorte van haar dochter de Japanse het spelletje weet te relativeren en minder druk ervaart om het groene balletje over het net te slaan. Dan kan zij zomaar weer de titel veroveren, zoals zij in 2019 en 2021 ook al deed.

Tennismanager

Maak de Australian Open 2024 nog leuker om te volgen en stel een team samen op Scorito!

Speel mee!

Deel dit artikel
Gamecenter