Wimbledon 2023

Favorieten dames

Header Tennis Wbd Favoriet

De chaos die de wereldtop van het vrouwentennis heet, heeft het afgelopen jaar plaatsgemaakt voor rust. De laatste vijf grand slams werden gewonnen door de huidige top drie van de ranglijst. De onderlinge concurrentie lijkt hen allen naar een hoger niveau te tillen. Maar wie zijn dan die favorieten voor Wimbledon 2023 bij de vrouwen?


19 juni 2023 in Tennis

Van de laatste vijf grand slams werden er drie gewonnen door de huidige nummer 1 van de wereld: Iga Swiatek. Daarvan waren er wel twee op gravel en haar machtige topspin gaat op gras minder slachtoffers maken. Het is dan ook de ondergrond waar zij de meeste tegenstand op gaat vinden en dat kan weleens leiden tot onverwachte resultaten. Maar met haar dominantie het afgelopen jaar is elke nederlaag eigenlijk al onverwachts.

Titelverdediger Elena Rybakina heeft in 2022 een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels staat zij in de top van de ranglijst zonder ook maar een punt te hebben gekregen voor haar Wimbledon-overwinning. Bijzonder knap, en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor de Kazachse die de afgelopen maanden regelmatig last had van hooikoorts. Toch niet lekker als je dan zo’n twee weken boven het gras moet bivakkeren. Toch maakt haar uitstekende service de lange Rybakina een van de favorieten voor deze editie van Wimbledon.

De laatste drie grand slams kan je rekenen op Aryna Sabalenka. En dat is in de recente geschiedenis wel eens anders geweest. Zo nu en dan laat zij die oude versie van haarzelf weer zien, bijvoorbeeld op 5-2 voorsprong in de beslissende set van de halve finale op Roland Garros. Tegenwoordig is dat meer uitzondering dan de regel. Alleen dat al is pure winst voor de Belarussische die bij haar meest recente optreden op Wimbledon tot de halve finale kwam.

De uitdager achter de grote drie is Ons Jabeur die vorig jaar een set verwijderd was van winst op Wimbledon. De editie daarvoor kwam zij al tot de kwartfinale en daarmee is zij de enige speelster die twee gele bolletjes (minimaal een plek in de kwartfinale) kan noteren in de laatste twee jaar. In een veld waarin A-speelsters soms in de eerste ronde al naar huis moeten, is die relatieve zekerheid een fijn gegeven.

De overeenkomsten tussen Carolina Garcia en Cori Gauff beperken zich tot hun initialen. Garcia schommelt op de WTA-ranking en wisselt uitstekende fases af met zeer ondermaatse prestaties. Het zou toch zonde zijn wanneer je haar niet selecteert terwijl zij haar beste prestatie op een grand slam neerzet. Dat kan zomaar eens op gras zijn, gezien haar winst in Bad Homburg vorig jaar. De Amerikaanse Cori Gauff timmert zich stabiel naar de top van het vrouwentennis. Ze zakt vrijwel nooit door het ijs, maar heeft het tegen de top van de wereld wel vaak lastig. Nu ze zo hoog op de ranking staat vermijdt zij die tot laat in het toernooi.

SCORITO WIMBLEDON POULE

Speel mee met de leukste Tennismanager van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter