Voorbeschouwing Australian Open | Heren

Favorieten - Mannen

Djokovic
Foto: Pro Shots

Met tien eindoverwinningen in de buidel, reist recordhouder Novak Djokovic dit jaar Down Under naar de Australian Open. Vol vertrouwen bovendien, want zijn laatste nederlaag op het blauwe hardcourt van Melbourne dateert alweer van januari 2018 tegen de verrassende Hyeon Chung. Gaat er ooit nog iemand de bebrilde Zuid-Koreaan opvolgen? En wordt het dan wederom een underdog of hebben de huidige jonge ATP-toppers eindelijk een antwoord op het spel van de inmiddels 36-jarige Serviër?


11 januari 2024 in Tennis

Bij elke topsporter die de veertig nadert verwacht je verval. Toch lijkt Novak Djokovic het afgelopen jaar alleen maar nóg sterker te zijn geworden. Met een niet te stillen honger blijft de 24-voudig grandslamwinnaar trofeeën binnenslepen en kwam hij vorig jaar een set te kort voor de ultieme Grand Slam (vier titels in een kalenderjaar). Ligt daar dan de motivatie voor de Serviër om er nog één jaar alles uit te halen? Het lijkt zijn laatste kans, want enkele zeer belovende toppers steken hun neus aan het venster.

Het product wat daar zelfs nog iets boven staat is Carlos Alcaraz. De voormalig nummer één heeft al grandslamtitels veroverd en versperde vorige jaar de weg van Djokovic richting een overwinning op Wimbledon. Met zijn twintig lentes kunnen wij nog veel progressie verwachten van de jonge Spanjaard die op elke ondergrond even sterk uit de voeten komt. Toch duurde het tennisjaar 2023 voor hem net te lang en in het najaar kelderde zijn vorm. Hoe goed heeft hij zich hersteld tijdens de winter?

Jannik Sinner ging daarentegen juist perfect de winterstop in. Hij kwam tot de finale in de ATP Finals en won voor zijn Italië de Davis Cup door onder andere Novak Djokovic te verslaan. Een prestatie die hij tijdens de groepsfase van de ATP Finals ook al wist te bereiken. Dat de Italiaan in goede vorm stak was al duidelijk, met eindoverwinningen in Peking en Wenen in het najaar. Maar kan hij het nu ook op een grand slam laten zien? Slechts één halve finale heeft hij op zijn palmares staan, naast zijn vier kwartfinaleplekken. Dat moet toch echt beter wil hij als A-speler een toevoeging van waarde zijn in je Tennismanager.

In dat geval kan je wel bouwen op Daniil Medvedev. Met twee finaleplekken bij de laatste drie edities van de Australian Open weet je wat je aan de Rus hebt. Tel zijn goede prestaties op de US Open (met dezelfde ondergrond als de Australian Open) daarbij op en Medvedev en hardcourt-tennis is een combinatie die je in je team wil bouwen. In 2023 liet hij zien nog veelzijdiger te zijn, want ook op gravel harkte hij opeens een grote titel binnen. Daarvoor was hij vrijwel oppermachtig ná zijn Australian Open. Kan de Rus dit jaar iets eerder pieken? Dan kan je hem zomaar weer eens in de finale terugzien, en nu wellicht met een titel.

Vorig jaar kwam de Australian Open net te vroeg voor de revaliderende Alexander Zverev en strandde hij al in de tweede ronde. Inmiddels is de Duitser helemaal terug en won hij tijdens de ATP Finals nog van Alcaraz! Tijdens de finale van de US Open van 2020 stond Zverev al eens 2-0 in sets voor, maar kon hij de overwinning niet over de streep trekken. Het zorgt ervoor dat het Duitse voormalige wonderkind nog gretig is naar een grandslamtitel, die tegenwoordig ook met een schuin oog naar het prijzengeld kijkt. Onlangs kreeg hij namelijk nog een boete van bijna een half miljoen euro. Om dat goed te maken moet je minstens de halve finale bereiken tijdens de Australian Open. Motivatie genoeg dus!

Altijd goed op de Australian Open: Stefanos Tsitsipas. We pakken zijn resultaten vanaf 2021 erbij: halve finale, halve finale en de finale vorig jaar. Mochten je overige twee A-spelers ten koste van Tsitsipas de eindstrijd bereiken pak je met je met hem alsnog de volle mep qua punten. Het spelletje logisch benaderen is soms zo gek nog niet. Maar kies je hem ook? Want wat hij de afgelopen jaren laat zien lijkt al zijn maximum te zijn. Hij mist de echte wapens om te winnen en daarover beschikken de overige spelers in de A-categorie wellicht meer.

Tennismanager

Maak de Australian Open 2024 nog leuker om te volgen en stel een team samen op Scorito!

Speel mee!

Deel dit artikel
Gamecenter