Voorbeschouwing Australian Open | Heren

Uitdagers - Mannen

Rune
Foto: Pro Shots

Wie daagt de top uit tijdens de Australian Open van 2024? Een grote groep twintigers hoopt zich in de wereldtop te gaan vestigen de komende jaren nu de oorspronkelijke Grote Drie één voor één hun plek op lijkt te geven. Een goede prestatie in Australië kan zomaar de lancering zijn voor net die laatste vlucht richting de top, of wellicht nog beter: een grandslamtitel!


11 januari 2024 in Tennis

Voor Andrey Rublev lijkt die prestatie te hoog gegrepen. Je kan hem wederom opschrijven voor de kwartfinale, maar een treetje hoger lijkt te veel van het goede. Toch kan je de Rus niet uitvlakken, want in 2023 bereikte hij de finale op zes verschillende toernooien. Met de winst op het gravel van Monte Carlo sleepte hij daarmee zijn eerste Masters-titel binnen. In 2024 dan maar zijn eerste grandslamtitel? Die hoge notering op de ATP-ranking heeft hij toch niet voor niets?

In de categorie talenten vinden wij Holger Rune en Ben Shelton. De twintigjarige Deen Rune is een bijzondere persoonlijkheid in de toch wat nette tenniswereld. Hij schuwt de confrontatie met het publiek allerminst en combineert dat met ijzersterk spel. Zijn top lijkt nog lang niet bereikt en het kan daarmee zomaar de laatste keer zijn dat je Rune in de B-categorie kan selecteren. Het servicekanon Shelton vloog vorig jaar door de ATP-ranking. Nu hij voor het eerst een volledige Tour heeft gedraaid is bekend waar de jonge Amerikaan staat: net onder de wereldtop. Met wat extra ervaring kan hij dit jaar zomaar nog een stap richting de top 10 zetten, al staat hem in januari een zware taak te verdedigen: hij moet net als vorig jaar de kwartfinale halen wil hij geen punten verliezen.

Tel alle halve finaleplekken van de overige B-spelers bij elkaar op en alsnog kom je bij lange na niet aan het aantal grandslamtitels van Rafael Nadal (heeft zich teruggetrokken). Maar welke Nadal gaan wij in Melbourne zien? De Spanjaard heeft vrijwel een jaar niet op de baan gestaan. Kan je als 37-jarige speler dan nog terugkeren op je oude niveau? Toch lijkt dit pad enkel bewandeld te kunnen worden door de rasvechter Nadal. Hem selecteren gaat wel ten koste van een andere B-speler, en met hen heb je juist wél de zekerheid dat zij enkele rondes verder komen.

Het Amerikaanse tennis mist nog een echt uithangbord, maar is tegenwoordig wel sterk in de breedte: Taylor Fritz, Tommy Paul en Frances Tiafoe presteren uitstekend op hardcourt. Met kwartfinales en halve finales hebben zij zichzelf al meerdere keren bewezen op het hoogste podium. Maar wie van de drie stoomt nog net even door? Servicekanon Fritz, veelzijdige Paul of Tiafoe met zijn onorthodoxe forehand?

Buiten alle publiciteit om draaiden Alex de Minaur en Grigor Dimitrov een uitstekend tweede gedeelte van 2023. De snelle Australiër De Minaur kruipt richting de top 10 en Dimitrov laat zijn beste tennis sinds 2017 zien. Het zijn daarmee echte dark horses die in mindere mate op de radar staan bij je concurrenten.

Halve finalist van vorig jaar Karen Khachanov is nog zo’n speler die onopvallend een monsterscore voor je neer kan zetten. Gaat die het toernooi winnen? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar omdat hij met zijn degelijke spel de lager geklasseerde spelers vrijwel altijd verslaat kan hij ver komen in het toernooi. Vorig jaar stond hij als 20e geplaatst en kwam hij tot de kwartfinale, wat kan hij nu hij zelfs enkele plekken hoger staat?

Tennismanager

Maak de Australian Open 2024 nog leuker om te volgen en stel een team samen op Scorito!

Speel mee!

Deel dit artikel
Gamecenter