Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 9: Spaanse stijl

Header E9

In de laatste etappe in Noord-Spanje fietsen de renners 175 kilometer een soort misvormd rondje. Onderweg zijn er vier beklimmingen te vinden van categorie 1, 2 en 3. Het begint er echter steeds meer op te lijken dat die categorisaties vrij willekeurig op de bergen geplakt worden. Vrijwel alle beklimmingen zijn namelijk net onder de 10 kilometer en hebben een stijgingspercentage van rond de 5%. Vooruit, één uitzondering dan: de slotklim van 4 kilometer aan 13%!


27 augustus 2022 in Wielrennen

9 (1)
Etappe 9: Villaviciosa > Les Praeres. Nava

Wanneer je het profiel van de laatste beklimming ziet zijn alle kilometers ingekleurd met dezelfde kleur: pikzwart. Deze pessimistische boodschap biedt weinig hoop voor hen die veel kilo’s omhoog moeten tillen; jullie gaan het niet redden vandaag. De absolute vedergewichten gaan vandaag strijden om de dagzege. Net als in 2018 toen Simon Yates hier de etappe én het rood pakte. Die trui gaf hij later niet meer af. De gemiddelde lengte van de top 5 van die dag? 1 meter 72.

Bij die belachelijke stijgingspercentages van soms wel 17% blijken sommige renners volledig door het ijs te zakken, terwijl andere juist naar boven komen drijven. Geef je minder presterende klimmer daarom nog niet op. Wellicht is hij gemaakt voor dit soort aankomsten. Er kan vandaag in ieder geval met krachten worden gesmeten, morgen volgt de rustdag.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Evenepoel, Mas
⭐⭐ Rodriguez, Roglic, Yates
⭐ Ayuso, M. Lopez, O'Connor

9
laatste 5 km

Deel dit artikel
Gamecenter