Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 13: De kloof slaan

Header E13

Net als de vorige etappe, vindt ook deze rit volledig plaats op de meanderende wegen van Andalusië. Moeilijke hindernissen zijn er op weg naar Montilla niet echt te vinden op de Spaans vlakke banen. Wel wacht er een lastig einde met slotkilometers die zeurend stijgen rond de vier procent.


1 september 2022 in Wielrennen

13 (1)
Etappe 13: Ronda > Montilla

Het startschot van de etappe zal weerklinken in het relatief hooggelegen Ronda, op zo’n 750 meter boven zeeniveau. Het Andalusische stadje wordt in twee delen gesplitst door de Tajo (kloof) de Ronda. Die is maar liefst vijfhonderd meter lang en heeft een diepte van honderd meter. Om toch in beide stadsdelen te kunnen raken, werd in de achttiende eeuw de Puente Nuevo (letterlijk vertaald: nieuwe brug) gebouwd. Die staat, door zijn omvang en fantastisch decor, bekend als een van de mooiste bruggen in Spanje.

Vanuit Ronda zou het dus niet al te veel problemen mogen opleveren voor enkele aanvallers om een kloof te slaan met het peloton. Vooral niet omdat de eerste vijftien kilometers stevig oplopen, waardoor de sterkste renners er in moeten slagen om een vroege vlucht op poten te zetten. Na die lastige openingsfase brengt een lange afdaling van zo’n 25 kilometer het peloton steeds dieper en dieper naar het binnenland van Andalusië.

Het vervolg van het ritprofiel kan bestempeld worden als Spaans vlak; immer glooiende wegen waar het nooit écht heel lang of steil naar boven of beneden loopt. Het decor zal adembenemend zijn wanneer het peloton zich doorheen het woeste landschap slingert, die omgeven wordt door olijfboomgaarden.

Het venijn van de etappe zit andermaal in de Spaanse staart, wanneer in de laatste kilometers het oppervlak zeurend begint te stijgen met een percentage van zo’n vier procent. Een massasprint op het einde van de dag lijkt het meest waarschijnlijke scenario, al loopt de finale dus wel verraderlijk op. Bovendien zijn de laatste kilometers in het centrum van Montilla behoorlijk bochtig. Wie er daar in slaagt om als eerste de kloof te slaan met zijn rivalen, mag in de stad van de wijn en olijfolie de hoogste podiumplek bestijgen.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Groves, Pedersen
⭐⭐ Coquard, Merlier, Van Poppel
⭐ Ackermann, McLay, Molano, Teunissen, Wright

13
laatste 5 km

Deel dit artikel
Gamecenter