Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 12: Succesvol aan de Costa del Sol

Header E12

Zowat in de helft van de Spaanse wielerronde is de karavaan aangekomen in het uiterste zuiden van het Iberische schiereiland. De prachtige Costa del Sol gidst de renners vandaag doorheen de immer zonnige provincie Màlaga. Na een lange vlakke aanloop wordt er bergop gefinisht op de twintig kilometer lange Mirador Estepona. Naar welke klimmer gaat vandaag de glansrol en wie moet aan de Costa del Sol vrede nemen met een bijrol?


31 augustus 2022 in Wielrennen

12 (1)
Etappe 12: Salobreña > Peñas Blancas. Estepona

Na de noordelijke start in Utrecht, is de Vuelta twaalf ritten later opgeschoven naar het uiterste zuiden van Spanje. In het toeristische dorpje Salobreña zal de etappe op gang gevlagd worden. Het pronkstuk van de startplaats is het Arabische kasteel dat in de dertiende eeuw werd gebouwd, en hoog boven de rest van het dorp uittorent. Het Castillo del Salobreña deed niet enkel dienst als verblijf voor de Nasridische koningen, maar was ook een streng bewaakte gevangenis.

Ontsnappen uit Salobreña zal dus niet makkelijk zijn, maar toch moeten enkele fietsende opportunisten daarin slagen! Iets voor het peloton uit zullen zij de idyllische kustlijn van de Costa del Sol volgen, die hen doorheen bekende toeristische plekken zoals Rincon de la Victoria, Màlaga en Marbella zal gidsen. Of zij na hun raid langs de vlakke kustbanen eveneens victorie zullen kraaien op de flanken van Mirador Estepona, hangt af van hoe het koersscenario zal draaien.

De slotklim is met een lengte van net geen twintig kilometer on-Spaans lang, maar in ruil daarvoor is de tweede helft van de berg niet al te steil, met een stijgingspercentage dat rond de zes procent schommelt. Indien de favorieten in het peloton hun zinnen gezet hebben op ritwinst, is het op de vlakke wegen voor de Mirador Estepona een koud kunstje voor hun teams om de vroege ontsnapping tijdig terug in te rekenen.

Zeker met de armada van Movistar is er een team die – vaak tegen beter weten in – altijd gretig is om voor koers en spektakel te zorgen. Richting Estepona, een van de meest zonnige steden van Spanje, mag dan ook een verhitte strijd verwacht worden tussen de kopgroep en de favorieten. Wie houdt aan de Costa del Sol zijn ultieme kliminspanning het langste vol en rijdt succesvol naar de hoofdrol?

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Evenepoel, Vine
⭐⭐ Ayuso, Mas, Rodriguez, Roglic
⭐ Battistella, M. Lopez, O'Connor, Padun, Pinot

12
laatste 19 km

Deel dit artikel
Gamecenter