Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 14: Puffen en blazen

Header E14

Vlak voor de laatste rustdag wacht een beslissend weekend, met twee ritaankomsten bergop. Deze etappe kent een gemoedelijk begin op vlakke wegen, maar dat slaat in de laatste 30 kilometer helemaal om. Vanaf daar loopt de weg namelijk constant steil naar boven. Met een finish op de lange en hooggelegen Sierra de la Pandera, kunnen enkel de berggeiten uit het peloton dromen van winst.


2 september 2022 in Wielrennen

14 (1)
Etappe 14: Montoro > Sierra de La Pandera

De renners verzamelen in de vroege middag in Montoro voor de start. Het Spaanse dorpje oogt en ademt Andalusië: vele traditionele witte huisjes naast elkaar op een klif, aan de oever van de rivier Guadalquivir. Door haar ligging in het droge en zonnige zuiden van het land, is het trouwens vaak puffen en blazen voor haar tienduizend inwoners. Vorig jaar werd er met 47,4°C namelijk de hoogste temperatuur op het Spaanse vasteland waargenomen! Hopelijk voor de renners zijn de weergoden hen tijdens deze koers wat genadiger.

De eerste helft van de rit wordt uitgevochten op vlakke wegen, waar er wellicht een lange strijd wacht vooraleer de vroege aanvallers definitief wegrijden. Kort na de passage door Jaén, op 30 kilometer van de aankomst, begint het bergachtigere gedeelte van de etappe. Bij het uitrijden van de provinciehoofstad start de tweetrapsraket naar de finish op ruim 1800 meter boven zeeniveau. De eerste trede brengt de renners na tien kilometer klimmen aan 5,5% naar het dorp Los Villares.

Vrijwel meteen daarna start de acht kilometer lange slotklim naar Sierra de la Pandera, die voor de zesde keer in twintig jaar tijd is opgenomen in de route van de Vuelta. De stroken waar het heftigst gepuft en zwaarst geblazen zal worden, bevinden zich pal in het midden van de klim, waar het gemiddeld 11,5%(!) stijgt! Wie daarna nog zuurstof over heeft, kan met één verwoestende uithaal alles en iedereen wegblazen richting winst op de top van de Sierra de la Pandera!

De meest recente Vuelta-aankomst op Sierra de la Pandera dateert van 2017. Toen slaagde vroege vluchter Rafal Majka er in om de aanstormende favorieten net achter zich te houden. Een herhaling van een soortgelijk scenario, waar een goed klimmende aanvaller naar de ritzege rijdt, is ook tijdens deze etappe een zeer reële optie.

Uitslag Vuelta 2017 etappe 14

  1. Rafal Majka
  2. Miguel Angel Lopez +27"
  3. Vincenzo Nibali +31"
  4. Chris Froome z.t.
  5. Ilnur Zakarin z.t.
  6. Wilco Kelderman z.t.
  7. Alberto Contador +37"
  8. Wout Poels +46"
  9. Esteban Chaves + 57"
  10. Fabio Aru +1'13"

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Evenepoel
⭐⭐ Mas, Roglic, Vine
⭐ Ayuso, Carapaz, Rodriguez, Lopez

14
laatste 8 km

Deel dit artikel
Gamecenter