Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 21: De mooiste sprint van het jaar

21

Na een lange transfer van de Vogezen naar Parijs maakt het peloton zich op voor etappe 21 van de Tour de France. De klassieke rit naar Champs Élysées, waar er na verwoede aanvalspogingen toch gewoon weer gesprint gaat worden op de kasseien van Frankrijks mooiste straat. Nog één keer een teamselectie maken en je captain selecteren. Maar vanaf dan is het wachten. Wachten op de eindberekening en wellicht jouw ultieme eindsprint die jou naar de eerste plek op Scorito brengt.


8 juni 2023 in Wielrennen

In 2024 kan de Tour tijdens de Olympische Spelen geen gebruik maken van de binnenstad van Parijs en dus maken zij er dit jaar een dubbel zo mooi feest van. Acht rondjes Parijs om vervolgens te sprinten in een sprint waar er altijd wel iets onverwachts gebeurt. Een knecht die opeens de leidersrol krijgt, teams die voor de foto met z’n allen over de streep willen of juist sprinters die de allerlaatste mogelijkheid aangrijpen om met een zege huiswaarts te keren. Alle scenario’s hebben we de afgelopen jaren gehad, maar welke krijgen wij nu?

Het valt op voorhand niet te voorspellen. Als we kijken naar de afgelopen vier jaar (Jasper Philpsen, Wout van Aert, Sam Bennett en Caleb Ewan) zien wij vooral sprinters die met het vertrouwen van eerdere zeges als snelste naar de streep in Parijs schoten. De drie jaren daarvoor pakten de winnaars van de 21e etappe pas in Parijs hun eerste ritzege met Alexander Kristoff, Dylan Groenewegen en André Greipel.

Wel is er één coureur die de code van de Champs Élysées gekraakt lijkt te hebben. Tussen 2009 en 2012 won Mark Cavendish telkens de laatste sprint van de Tour. En ook in de laatste Giro bleek Cavendish drie weken koers goed te verteren. Na een schitterende lead-out van goede vriend Geraint Thomas won hij in Rome.

Dat droomscenario lijkt in ieder geval klaar te liggen, maar hoe zit het met jouw team? Moet je nog gokken op een late uitval? Zoals Alexandre Vinokourov in 2005? Dat lijkt niet verstandig, maar zet al je negen plekken wel verstandig in want het zou natuurlijk zonde zijn als je straks op enkele punten de winst verspeelt.

Tour 2022 - Etappe 21
1. Jasper Philipsen
2. Dylan Groenewegen z.t.
3. Alexander Kristoff z.t.
4. Jasper Stuyven z.t.
5. Peter Sagan z.t.
6. Jérémy Lecroq z.t.
7. Danny van Poppel z.t.
8. Caleb Ewan z.t.
9. Hugo Hofstetter z.t.
10. Fred Wright z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Philipsen
⭐⭐ Groenewegen, Pedersen
⭐ Bol, Coquard, Kristoff, Meeus, Mozzato, Welsford

Laatste 5 kilometer

21

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter