Tour de France 2023

Parcoursoverzicht

Pogacar Vingegaard Carapaz
Foto: Cor Vos

In de 110e editie van de Tour de France krijgen de renners een atypisch parcours voor de kiezen. Het aantal tijdritkilometers is beperkt tot slechts 22, in de eerste week is direct een Pyreneeënreus verwerkt en veel etappes lijken gemaakt voor de aanvallers. Open koers? Dat valt te betwijfelen, de ploegen sturen hun allerbeste formaties naar La Grand Boucle en daarmee krijgen we een tweestrijd: controle versus chaos. En de sprinters dan? Hun ploegen moeten er alles aan doen om het tot maximaal zes á zeven massasprints te laten komen. De grootste ronde wordt dit jaar wellicht ook de mooiste ronde! On y va!


8 juni 2023 in Wielrennen

Heuvelachtig weekend in Baskenland
Het openingsweekend vindt plaats in het Baskenland. De trotse en sportgekke regio is jaarlijks het decor van de Classica San Sebastian en wellicht de mooiste koers van een week: de Ronde van het Baskenland. De 1e etappe is heuvelachtig en kent in de laatste tien kilometer een stevig muurtje van bijna 10%. Gefinisht wordt er op een punchaankomst in Bilbao. De 2e etappe is vergelijkbaar met de wielerklassieker Classica San Sebastian waarbij de scherprechter Jaizkibel (8 kilometer aan 5%) nu wél een stuk dichter bij de finish ligt, op slechts 18 kilometer van de streep. In de 3e etappe wordt via de kust Frankrijk bereikt en gaat er gesprint worden in Bayonne, op steenworp afstand van surfoord Biarritz.

Nu al de Pyreneeën
In de vlakke 4e etappe maken de klassementsmannen zich op voor de Pyreneeën in etappe 5 en 6. In de 5e etappe beginnen de renners in Pau, voor de 66e keer startplaats van de Tour de France, aan een bergrit waarbij de top van de laatste beklimming op twintig kilometer van de streep ligt. Een dag later volgt een etappe met de Col d'Aspin en de Col du Tourmalet en wordt er bergop gefinisht op de Cauterets-Cambasque, een lange onregelmatige klim van 16 kilometer aan gemiddeld 5%.

Richting Centraal Massief
Na de Pyreneeën volgen normaal gesproken – na twee klassieke overgangsetappes - de Alpen. Dat vond de organisatie iets te gortig voor week 1 en daarom bevinden de overgangsetappes zich nu richting het Centraal Massief. Etappe 7 lijkt een prooi voor de sprinters, maar een dag later in de 8e etappe is een sprint niet zo vanzelfsprekend wegens het heuvelachtige parcours richting Limoges. Daar in de binnenstad loopt het wegdek ook nog iets op. Iets voor de machtige sprinters dus, als de aanvallers al niet eerder over de streep zijn gekomen.

In de 9e etappe krijgen wij alvast een voorproefje op de Vuelta met een typische Spaanse hockeystick-rit. Met de Puy de Dôme een joekel van een berg op de finish, maar wel een relatief simpele aanloop daarnaartoe. Onbekend terrein voor de fietsers. Letterlijk, want sinds 2012 is de vulkaan afgesloten voor fietsers en auto's.

Na de eerste rustdag volgt een heuvelachtige rit voor de aanvallers met finishplaats Issoire. In etappe 11 vanuit Clermont-Ferrand moeten de sprinters goed beschermd worden door hun treintjes in een etappe met vlakke aankomst, al is de etappe zelf dat nergens.

Alpen op komst
Vanaf etappe 12 wordt er langzaam koers gezet richting de Alpen, al blijft het op donderdag vooral bij de uitlopers ervan waarmee het een uitgelezen kans voor de heuvelrenners is. Op vrijdag 14 juli, Quatorze Julliet, pakken de Fransen uit met een korte explosieve 13e etappe met aankomst op de Grand Colombier. In het weekend (etappe 14 en 15) staan er twee bergritten op het programma. Zaterdag volgt de finish na een afdaling van de Col du Joux Plane (12 kilometer aan 8,5%), zondag wordt er bergop gefinisht in ski-oord Saint Gervais, aan de voet van de Mont Blanc.

Relatief eenvoudige slotweek
Na de tweede en laatste rustdag volgt de enige tijdrit van deze Tour, 22 kilometers in totaal in etappe 16. Pure klimmers hoeven zelfs hier niet voor te vrezen, want met een parcours over geaccidenteerd terrein inclusief een beklimming van een tweede categorie berg komen ook zij gewoon weer aan hun trekken. In etappe 17 wordt nog eenmaal de grens van 2000 meter hoogte beslecht via een beklimming van de Col de la Loze, het letterlijke hoogtepunt van deze Tour de France. De finish ligt na 8 kilometer dalen in Courchevel al zit er in de slotkilometer wel een muurtje verstopt van bijna 8%.

Etappe 18 en 19 lijken dan overgangsetappes waarbij de aanvallers normaal gesproken vrij spel krijgen. Indien de sprintersploegen samen willen werken geeft het parcours wel de mogelijkheid om het tot een sprint te laten komen. In de 20e etappe liggen de laatste kansen om tijdsverschillen goed te maken. De laatste twee beklimmingen, 9 kilometer en 7 kilometer aan 8%, zijn niet zwaar genoeg om minuten achterstand goed te maken. Enkel als de etappe vroeg ontvlamt. De laatste etappe is traditiegetrouw de aankomst in Parijs, op de Champs d'Élysées.

Na drie weken koersen op het allerhoogste niveau worden de winnaars in een shot gevangen met de Arc de Triomphe in het licht van de ondergaande zon. Heb jij alle renners die op het podium mogen verschijnen? Dan maak jij een goede kans om de beste Wielermanager van Scorito te worden. En dan sta je bij ons in de Hall of Fame voor eeuwig in het volle zonnetje!

Overzicht Tour de France 2023
- 1 heuvelachtige tijdrit
- 6 vlakke etappes
- 7 heuvelritten (1x punch)
- 7 bergetappes (4x finish bergop)

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter