Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 10: Elche slag telt

Header E10

De renners leggen de 750 kilometer tussen de finish van eergisteren en startplaats Elche niet af met de fiets, maar met het vliegtuig. Zij doen er goed aan om net voor het instappen even goed te kijken naar de aerodynamica van hun transportatiemiddel. Ronde neus, smalle romp en alles strak omlijnd. Precies de houding die de renners vandaag moeten nabootsen in de individuele tijdrit van 31 kilometer van Elche naar Alicante.


29 augustus 2022 in Wielrennen

10 (1)
Etappe 10: Elche > Alicante

Het Spaanse landschap is nooit ergens écht vlak. Daarom hebben wij de afgelopen jaren vaak individuele tijdritten gezien met flink wat hoogtemeters. Allemaal leuk en aardig, maar telkens kwam dezelfde specialist bovendrijven: Primoz Roglic. De organisatie gunt de echte powerhouses nu ook een kans met deze relatief eenvoudige vlakke tijdrit.

De grootste obstakels net na het vertrek in Elche zijn wellicht de rotondes in de eerste kilometers, maar al snel wordt de stad verlaten en wordt de kortste weg richting de kust opgezocht. Weinig bochten, weinig hoogtemeters. Opschakelen naar een verzet die voor gewone mensen niet rond te draaien is. Net wanneer zij hun maximale snelheid hebben bereikt en bijna dreigen op te stijgen, passeren de renners het vliegveld van Alicante.

Met de Costa Blanca in zicht proberen de renners hun tijdritfiets zo goed mogelijk naar links te sturen om de weg richting Alicante in te slaan. Via de weg langs het strand en de spoorlijn komen de renners in de stad voor wellicht het lastigste gedeelte van de dag. De laatste twee kilometers hebben de meeste bochten en net op het moment dat de coureurs op hun limiet rijden loopt het wegdek vals plat omhoog. Tegen die tijd zijn de echte grote verschillen waarschijnlijk al gemaakt. Klassementsrenners met tijdritcapaciteiten moeten hier hun winst pakken, het is de laatste tijdrit van deze Vuelta.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Evenepoel
⭐⭐ Affini, Arensman, Hayter, Roglic
⭐ Almeida, Cavagna, Dennis, Wright

10
laatste 5 km

Deel dit artikel
Gamecenter