Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 19: Zij die nog energie hebben, verzamelt u

19

In de 19e etappe van de Tour de France lijken er net zoals gisteren weer kansen te liggen voor de sprinters. Toch is deze etappe aanzienlijk lastiger. In vergelijking met de vorige etappe zijn er namelijk anderhalf keer zoveel hoogtemeters en ligt er op de dertig kilometer van de streep een beklimming die de sprinters kan laten lossen. Voeg daar nog eens aan toe dat de laatste kilometer in finishplaats Poligny lichtjes (2,6%) oploopt en de vraag is: welke sprintersploegen willen vandaag de koers controleren?


8 juni 2023 in Wielrennen

Vanuit startplaats Moirans-en-Montagne maken de renners zich op voor een etappe van 172 kilometer naar Poligny door het departement Jura. Best ontspannen eigenlijk, zo’n vlakke etappe op die laatste vrijdag in de Tour. Normaal gesproken barst hier de strijd los voor het algemeen klassement, maar de evenwichtige verdeling van de bergen over deze Tour zorgt er plots voor dat we twee dagen voor Parijs een wandeletappe kunnen aanschouwen.

Het is in de eerste helft van de etappe nooit echt vlak, en de aanvallers die je de afgelopen dagen in de aanval hebt gezien, zijn ook weer de kanshebbers voor de kopgroep van vandaag. Van de sprintersploegen mag deze groep niet te groot en niet te sterk zijn. Maar na drie weken koersen is de vlam van de controledrift wat uitgedoofd. De aanval die in etappe 3 nog kansloos leek, kan in etappe 19 zomaar slagen.

Na 23 kilometer volgt de eerste beklimming van de vierde categorie. De avonturiers zijn vandaag kansrijk en daarom gaan er hier nog talloze pogingen gedaan worden om in de kopgroep van de dag te komen. Zo'n 100 kilometer later volgt pas de volgende (en laatste) gecategoriseerde beklimming van de vierde categorie en als je niet beter zou weten zou je zomaar vol op je sprinters kunnen gaan inzetten. Toch zorgt het glooiende landschap voor een (te) lastig te controleren koers.

In de vlucht van de dag wordt op de laatste beklimming op 30 kilometer eens even stevig aan de boom geschud. Overbodige ballast wordt vakkundig overboord gegooid in de 2,4 kilometer waarin het wegdek met 5,8% omhoog loopt. Na de afdaling fietsen de renners door Arbois naar Aumont waar linksaf geslagen wordt. Daar volgt een kaarsrechte weg van tien kilometer naar de finish. Slecht nieuws voor de aanvaller, want die blijft de gehele finale in het zicht van de jagende achtervolgers. De laatste kilometer die lichtjes oploopt (met 1%) kan dan net het verschil zijn tussen stranden in het zicht van de haven of zegevieren.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Cort, Van der Poel
⭐⭐ Kragh Andersen, Mohoric, Pedersen, Trentin
⭐ Bettiol,Philipsen, Politt, Wright

Laatste 5 kilometer

19

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter