Tour de France 2023

Jongerenklassement

Pogacar Vingegaard
Foto: Cor Vos

Het jongerenklassement was ooit een aanmoedigingsprijs voor de jongeren. Maar de jongeren van nu hebben dat klassement allang niet meer nodig, de gemiddelde leeftijd van de laatste vier Tourwinnaars is slechts 22 jaar en 6 maanden. Toch is het bij je selecteren van je Scorito-team van levensbelang als jij net die extra punten voor het jongerenklassement bij elkaar kan sprokkelen. Wie moet je daarvoor selecteren? Wie zijn de favorieten voor de witte trui in de Tour van 2023?


8 juni 2023 in Wielrennen

Alle jongeren die in de voorbeschouwing van het algemeen klassement genoemd worden, verdienen natuurlijk ook hier een notering: Tadej Pogacar en Carlos Rodriguez. Extra reden om hen in je team te selecteren dit jaar. Echter ga je het verschil op Scorito eerder maken door de renners te selecteren die daar net achter rijden.

Dan is Mattias Skjelmose wellicht een interessante optie. De Deen debuteerde vorig jaar in de Giro en deed dat niet onbehoorlijk, al kwamen zijn Scorito-punten voornamelijk door de lang gedragen roze trui van ploegmaat Juan Pedro Lopez. In de heuvelklassiekers van 2023 noteerde hij driemaal een plek in de top-10 en in het Baskenland had hij tot de slotrit uitzicht op een podiumplek. In het openingsweekend kan de renner van Lidl – Trek een gooi doen naar de gele trui en dat betekent wegens zijn leeftijd ook direct een kans op de witte trui.

Een renner die het gehele jaar in de rittenkoersen al prima in orde is, is de Amerikaan Matteo Jorgenson.Deze veelzijdige renner lijkt alles in huis te hebben om een goed klassement te rijden, maar rijdt deze Tour de France nog wel gewoon in dienst van kopman Enric Mas. Vorig jaar werd Jorgenson al 4e in het jongerenklassement, maar wel met anderhalf uur achterstand op Tadej Pogacar.

Tweede in dat klassement vorig jaar werd Thomas Pidcock. De Brit is ook al zo veelzijdig, getuige zijn winst in Strade Bianche, Olympisch goud bij het mountainbiken en de solo-aankomst op Alpe d’Huez vorig jaar. Dat hij bij de beloften al eens de Baby Giro won, laat zien dat hij ook een sterk klassement kan rijden. Maar liggen zijn intenties daar wel dit jaar?

Een van de leuke verrassingen van de afgelopen maanden was Felix Gall. De Oostenrijker was vorig jaar ook al goed in de voorbereidingskoersen op de Giro, maar kon dat niet omzetten in een mooie notering in het jongerenklassement in een grote ronde. Met een overwinning in de Ronde van Zwitserland op zak lijkt hij echter nog een stapje omhoog te hebben gezet. Omdat hij in verschillende etappes een vrije rol krijgt van zijn ploeg, kan hij net dat beetje tijdswinst veroveren om in de top van het jongerenklassement te komen.

Nog zo’n talent uit Noorwegen is Tobias Haland Johannessen. In 2021 won hij de Tour de l’Avenir en als we de overwinningen van Egan Bernal (2017) en Tadej Pogacar (2019) in diezelfde ronde erbij pakken, blijkt het dat je dan twee jaar later de Tour de France wint! Onder de grote mannen vallen de resultaten van de Noor nog niet op dit jaar, al is het een kwestie van tijd dat het eruit komt. Deze Tour al?

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter