Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 8: De tijd is ieders vijand

Header E8

Klaar? Klimmen maar! In een etappe van ruim 150 kilometer mag het peloton direct vanaf de start een berg van de tweede categorie bedwingen. Een nachtmerrie voor de sprinters, waarvoor een lange eenzame dag in het verschiet ligt. De overige vier gecategoriseerde beklimmingen zijn ook niet mals, met de slotklim als absolute scherprechter: 10 kilometer aan 8%. Een bericht van de organisatie: “Oh en trouwens, ergens op het parcours hebben we ook nog 4 kilometer klimmen aan 8% verstopt, maar dat is volgens onze maatstaven niet echt een berg, dus die vind je niet op de kaart. Succes en maak het niet te laat!”


26 augustus 2022 in Wielrennen

8 (1)
Etappe 8: La Pola Llaviana/Pola de Laviana > Colláu Fancuaya. Yernes y Tameza

De startplaats van vandaag, Pola de Laviana, heeft in 2020 blijkbaar een goede indruk gemaakt op de organisatie. Twee jaar later mag het kleine dorpje in Asturië wederom de Vuelta op gang schieten. Toen ging de etappe naar de legendarische Angliru, nu is het de beurt aan wederom een debutant in de grootste wielerronde van Spanje: de Colláu Fancuaya in Yernes y Tameza. Het vergrijsde dorpje kent 133 inwoners, maar een blik op het demografische kaartje laat zien: dat gaan er snel minder worden.

Aan het eind van de dag zal de groepsgrootte van het peloton nog wel hoger liggen dan de totale populatie van het bergdorpje. Maar elk leven heeft een tijd, en elke etappe heeft een maximale tijdslimiet. Ga je daarover, dan is het klaar, terminado. Hopen dat de kopgroep van de dag daarom snel gevormd is en er rustig gekoerst wordt. En dat is goed mogelijk. Het gaat de hele dag op en af, maar echt lastig wordt het, met uitzondering van de slotklim, nooit. Bij de suprematie van één klimmer kan die ploeg ervoor zorgen haar kopman een etappezege te gunnen, maar de kans is groot dat we twee wedstrijden voor de prijs van één krijgen. Eerst de aanvallers, dan de klassementsmannen.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Evenepoel, Mas
⭐⭐ Ayuso, Roglic, Sivakov
⭐ Hindley, Vine, Yates

8
laatste 10 km

Deel dit artikel
Gamecenter