Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 7: Doe maar een etappekaartje

Header E7

Toen aan de Vuelta-organisatie gevraagd werd of zij voor de etappe van vandaag óf een bergrit óf een vlakke aankomst wilden beantwoordde zij deze vraag met: “Ja”. Het resultaat is de etappe van vandaag. Een serieuze beklimming van bijna twintig kilometer aan zes procent. Ligt de berg aan het begin van de etappe, net voor het einde of gewoon aan de finish? Nee hoor, precies in het midden! Wat volgt is een kleine afdaling en een vlak stuk van vijftig kilometer.


25 augustus 2022 in Wielrennen

7 (1)
Etappe 7: Camargo > Cistierna

De etappe begint in de gemeente Camargo, een voorstad van Santander aan de Noord-Spaanse kust. Vanaf daar wordt de vlakke weg richting het oosten ingezet. Zo’n zeventig kilometer wordt er dicht bij – maar nooit echt langs - de kust gereden. Wegens het atypische parcours van vandaag – en de mogelijkheid dat vluchters voor de dagzege mogen strijden – gaan veel renners proberen om aan te vallen. Die tempoversnellingen, en de mogelijke aanwezigheid van een noorderwind, kan ervoor zorgen dat het peloton in kleine stukken verbrokkelt. Het W-woord wat rijmt op ‘saaier’ zal in de aanloop naar deze etappe zomaar eens kunnen vallen.

Maar wellicht dat het juist wél saai wordt in die openingsfase. Een vlucht van de dag na vijf minuten bijvoorbeeld. Gelukkig is er dan nog altijd de Puerto de San Glorio, een eerste categorie berg van maar liefst twintig kilometer lang. Serieus steil wordt het nooit, maar de klimkilometers met percentages van vijf tot zeven procent voelen de renners natuurlijk wel. De berg is echter zo in de etappe geplaatst dat het niet zal leiden tot verschillen in het algemeen klassement. Toch wordt er na de top even gekeken wie er binnen de ploeg nog allemaal bijzitten. Een teamgenoot met goede sprintersbenen? Die zou de etappe dan wel eens kunnen winnen vandaag. Maar dan moet de kopgroep van de dag nog wel even bijgehaald worden.

De vijfde rit in de Giro van dit jaar kent dan nog de meeste gelijkenissen, al was het na de (relatief makkelijkere) berg toen zo’n honderd kilometer vlak in plaats van de vijftig van vandaag. Dat was precies de etappe waar een verkeerde captain desastreuze gevolgen had voor je score…

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Hayter, Pedersen
⭐⭐ Stewart, Vendrame, Wright
⭐ Battistella, Bevin, Impey, Stannard

7
laatste 5 km

Deel dit artikel
Gamecenter