Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 6: Debuteren

Header E6

Het peloton verlaat het Baskenland en strijkt vandaag neer in Cantabrië. In een rit van 180 kilometer van Bilbao naar de top van de Pico Jano introduceert de Vuelta wederom een nieuwe bergtop aan de finish. Net zoals in 2017 toen de Vuelta het tijd vond voor een ontmoeting tussen het peloton en de steile wegen van Los Machucos. Twee jaar later debuteerde daar niet een berg, maar een renner in een grote ronde: Tadej Pogacar. Wellicht dat vandaag wederom een nieuwe wereldtopper zich aan het publiek voorstelt.


24 augustus 2022 in Wielrennen

6 (1)
Etappe 6: Bilbao > Ascensión al Pico Jano. San Miguel de Aguayo

In de eerste bergrit met finish bergop kunnen de klassementsmannen zich niet meer verstoppen. Het eerste obstakel van de dag bevindt zich op tachtig kilometer fietsen, maar de verwachting is dat de vluchters van de dag hier als eerste de klim van de tweede categorie gaan passeren. De volgende klim van de eerste categorie ligt echter op veertig kilometer van de finish en kan door de ploegen gebruikt worden om overbodige ballast (in de vorm van knechten van concurrenten) overboord te gooien.

In de afdaling die volgt maken de renners zich op voor een debutant in de Ronde van Spanje: Ascensión al Pico Jano. De berg van de eerste categorie kent vooral een moeilijke start met 5 kilometer aan ruim 8%. De echt sterke klimmers moeten hier dan al het verschil maken, want de twee kilometers die volgen zijn vals plat te noemen. De laatste 3 kilometer naar de finish zijn dan wel weer wat zwaarder met 7%, maar klimmers met een sterk eindschot kunnen vooral hoge ogen gooien voor jouw dagscore. Het klassement gaat echter vandaag nog niet beslist worden.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Roglic
⭐⭐ Carapaz, Hindley, Mas
⭐ Evenepoel, M. Lopez, O'Connor, Sivakov, Yates

6
laatste 12 km

Deel dit artikel
Gamecenter