Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 4: Warm bad

Header E4

De Vuelta is weer thuis. En vandaag merken de renners dat direct. Na twee ritten zonder noemenswaardige obstakels krijgen we vandaag weer een typische Spaanse etappe van ruim 150 kilometer. Dat betekent een glooiend landschap en een lastige finale. Wellicht een prooi voor de aanvallers, maar met frisse benen na de rustdag kunnen de ploegen met een goede puncheur ook de rit controleren. De beslissende versnelling kan echter op twee plekken plaatsvinden: twintig kilometer voor de finish óf na het rode vod van de laatste kilometer.


22 augustus 2022 in Wielrennen

4 (1)
Etappe 4: Vitoria-Gasteiz > Laguardia

Vanaf het zuiden van Nederland reist het hele circus naar Vitoria-Gasteiz, de een na grootste stad van Baskenland en tevens thuishaven van de voetbalclub Deportivo Alavés. Hier maken de renners zich op voor – wat op papier lijkt op – een geweldige wielerweek. Elke dag zorgt het parcours ervoor dat er een verschil gemaakt kan worden, en wel te beginnen met vandaag!

Het eerste gedeelte van de rit is nog vlak en zal bol staan van de ontsnappingen van Baskische renners die in de vlucht van de dag willen zitten. Als in de kopgroep géén renner van Euskaltel-Euskadi zit weten wij in ieder geval waar het vanavond niet gezellig is.

Na zestig kilometer komt de eerste echte klim van deze ronde met 5 kilometer aan 7%. Té ver van de finish om het verschil te maken, dus de strijd om de bergtrui is wellicht het meest spannende wat de Puerto de Opakua ons voorschotelt. Verder nog twee kleine puistjes van drie kilometer aan ruim vijf procent die letterlijk geen naam mogen hebben; er zijn hier geen bergpunten te verdienen. Daar dachten ze in de Lage Landen wel anders over.

De Spanjaarden vinden de laatste klim, de Puerto de Herrera, wél het benoemen waard. Op papier een eenvoudige klim, ruim 6 kilometer aan dik 5%. Maar de eerste twee kilometers zijn erg steil (8 en 10%) en als het peloton nog (of alweer) compleet is, gaat hier hoe dan ook een renner proberen te ontsnappen. Wat volgt zijn dan nog een paar kilometers vals plat totdat de top bereikt is. Vanaf daar is de finish waarschijnlijk letterlijk te zien, want de coureurs moeten in de resterende vijftien kilometer voornamelijk dalen. Met uitzondering van de laatste kilometer. Die loopt namelijk aan zo’n 5% omhoog. Aanvallers, een uitgedund peloton of zelfs de klassementsmannen? Met deze etappe kan jij het verschil maken.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Alaphilippe, Roglic
⭐⭐ Evenepoel, Hayter, Higuita
⭐ Almeida, Buitrago, Kelderman, Valverde

4
laatste 5 km

Deel dit artikel
Gamecenter