Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 2: Strijd

Header E2

Een fris peloton met de beste renners ter wereld fietst vandaag over de Nederlandse wegen. De sprintersploegen gaan er alles aan doen om het tot een massasprint te laten komen. Toch woedt er op de Amerongse Berg nog een andere strijd. Degene die daar als eerste bovenkomt, mag morgen door het Brabantse landschap fietsen met de bergtrui. Zeg maar adios tegen je snelste tijd op Strava, als daar de strijd losbarst zien wij een nieuwe King of the Mountain op de enige beklimming van de dag, zowel in de Vuelta zelf als op de oranje app.


19 augustus 2022 in Wielrennen

2 (2)
Etappe 2: 's-Hertogenbosch > Utrecht

De hoofdstad van Noord-Brabant, ‘s-Hertogenbosch, vormt vandaag het decor voor de start van de tweede etappe. De kopgroep van de dag zal bestaan uit lokale helden en renners van de Spaanse wildcardploegen. Zij fietsen dan als eerste door de talloze vele kleine dorpen en steden die aangedaan worden. Voor de renners is deze route zo uitgestippeld dat de dorpskernen zelf vermeden worden. Gelukkig maar. Een nerveus peloton en een weg vol straatmeubilair is geen fijne combinatie.

Na het oversteken van de Nederrijn wordt een kleine lus gemaakt om langs de Grebbeberg te fietsen, die vooral bekend staat om de Slag om de Grebbeberg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gevecht daar duurde even lang als de periode dat het peloton in Nederland verblijft: drie dagen. Iets langer duurde de strijd tussen de Republiek en het Spaanse Rijk in de 17e eeuw. De organisatie mag dan wel beweren dat er allerlei mooie connecties te maken zijn tussen Nederland en Spanje, maar daar dachten zij zo’n vierhonderd jaar geleden toch echt wel anders over.

Een (iets) minder heftige strijd zal dan plaatsvinden op de Amerongse Berg, een heuvel van de vierde categorie. Wellicht smijten de aanvallers met al hun krachten om als eerste de top te bereiken om zo een paar uur later de eerste bergtrui in ontvangst te mogen nemen. Strava-kommetjes gaan hier verbroken worden. In de benen van de koplopers te weinig energie om nog voor de dagzege te gaan: er gaat gesprint worden op het Science Park in Utrecht. In de studentenstad wordt het centrum wederom vermeden en een relatief eenvoudige sprint vormt het slotstuk van etappe 2. Welke sprinter pakt de ‘W’ in 'U'?

2
laatste 5 km

Deel dit artikel
Gamecenter