Vuelta a España 2022

Vuelta 2022 Etappe 15: Woeste hoogten

Header E15

De tweede Vueltaweek wordt afgesloten met een woeste en brutale koninginnenrit naar de top van de Alto Hoya de la Mora, dat zich op een duizelingwekkende hoogte van 2500 meter bevindt! Laat er geen twijfel over bestaan, vandaag wacht een beslissende strijd bergop met de rode leiderstrui als inzet!


3 september 2022 in Wielrennen

15 (1)
Etappe 15: Martos > Sierra Nevada. Alto Hoya de la Mora. Monachil

Vanuit de rijke industriestad Martos zullen de renners zich op gang trekken richting het hooggebergte van de Sierra Nevada. Net zoals de meeste bergritten tijdens deze editie van de Ronde van Spanje, zal het peloton ook vandaag overwegend vlakke wegen voorgeschoteld krijgen in de openingsfase. Enkele aanvallers zullen zich ongetwijfeld geroepen voelen om deze etappe te kruiden met een vroege ontsnapping, maar veel meer lijkt er ook niet in te zitten voor hen. Door de moeilijkheid en het prestige van de slotklim en de wetenschap dat het daags na deze etappe rusten is geblazen, lijkt de balans voor de dagzege door te wegen richting de favorieten.

Na 90 kilometer koers volgt een passage door het grandioze Granada, waar het machtige Alhambra vanop haar berg als stille toeschouwer de renners zal aanschouwen. Het gigantische paleis, met een oppervlakte van maar liefst 140.000m², is een van de beste bewaarde gebouwen in de stijl van de Islamitische bouwkunst en bevat binnenin nog steeds talloze Moorse kunstwerken. Bovendien beschikt het Alhambra over een prachtig panorama op de bergen van de Sierra Nevada, waar de finish de renners opwacht. Wanneer de renners Granada buitenrijden, begint het klimmende slotgedeelte van de rit. De Alto del Purche is de eerste loeisteile hindernis van de dag, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5%  over een afstand van negen kilometer! En dan moet het zware sluitstuk nog komen…

Na de gevaarlijke afdaling van El Purche gaat het namelijk naar de voet van de Alto Hoya de la Mora. Om diens top te bereiken is het ruim negentien kilometer klimmen aan zo’n 7,5%! Bijkomende moeilijkheid is dat er na twaalf kilometer de grens doorbroken wordt van 2000 meter hoogte. De lange lengte, steile stroken en zuurstofarme lucht zijn allemaal in het voordeel van de puurste klimmers in het peloton. Op een dag waar met minuten gegoocheld zal worden, wacht op het einde dan ook een immense strijd tussen de beste klauteraars voor zowel rit- als eindwinst. Wie houdt zich het beste overeind in de woeste hoogten van de Sierra Nevada?

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ M. Lopez, Roglic
⭐⭐ Evenepoel, Mas, Rodriguez
⭐ Almeida, Arensman, Ayuso, Carapaz, Vine

15
laatste 19 km

Deel dit artikel
Gamecenter