Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 20: Aanvallen zoals Aru

Header E20

Op de voorlaatste dag waagt de Spaanse organisatie zich aan een #throwbacksaturday. Het ritprofiel van deze 20ste etappe komt namelijk sterk overeen met die uit 2015. Het was die legendarische etappe dwars doorheen de Guadarrama waar Fabio Aru Tom Dumoulin helemaal liet kraken. Wie nog een remontada wil inzetten op het veeleisende parcours weet dus wat te doen: aanvallen zoals Aru!


9 september 2022 in Wielrennen

20 (1)
Etappe 20: Moralzarzal > Puerto de Navacerrada

Madrid is al lang niet meer zo ver, want op amper 50 kilometer van de hoofdstad zal deze laatste bergrit op gang worden geschoten in het kleine dorpje Moralzarzal. Het pittoreske plekje bevindt zich aan de voet van het Guadarrama-gebergte, en dat zullen de renners geweten hebben! Na amper vijftien kilometer koers zullen de voorwielen al de hoogte ingaan tijdens de beklimming naar de top van Puerto de Navacerrada (10,5 kilometer aan 6,5%), de eerste van vijf gecategoriseerde beklimmingen deze etappe!

Behalve voor de sprinters is dit de allerlaatste kans om ritsucces te behalen tijdens deze Spaanse drieweekse, en dus zal de openingsfase bol staan van de aanvalspogingen. Voor de ploegen van de klassementsmannen zal het nagenoeg onmogelijk zijn om voor controle te zorgen op het veeleisende parcours, en dus zal de winnaar van de etappe waarschijnlijk één van de vroege aanvallers zijn.

Na de Puerto de Navacerrada volgt een vlak intermezzo van vijftig kilometer, waarna de Puerto de Navafria (10 kilometer aan 5,5%), Puerto de Canencia (7 kilometer aan 5%) en Puerto de la Morcuera (9 kilometer aan 7%) in sneltempo afgehaspeld worden.  Na een razendsnelle afdaling van die laatste en een stukje vallei, zullen de renners op vijftien kilometer voor de finish beginnen aan de laatste beklimming van deze Vuelta richting Navacerrada.

Dat betekent nog 10,5 kilometer klimmen aan 5,5% om de top te ronden van Puerto de Cotos, waarna een plateautje van vijf kilometer de renners tot hun aankomstbestemming in Navacerrada gidst. Wellicht zal daar dus een goed klimmende aanvaller als eerste arriveren, maar het wordt vooral uitkijken naar wat daar achter gebeurt! Sowieso zullen de favorieten (en hun teams) elkaar onderling flink onder druk zetten en volgen nog de nodige verschuivingen in het klassement. Zo reed Fabio Aru zeven jaar geleden op dezelfde wegen Tom Dumoulin uit het rood op de voorlaatste dag. Laat het inspirerend zijn voor de favorieten dat lef en aanvalslust flink beloond kunnen worden tijdens deze rit in het Guadarrama-gebergte.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Evenepoel, Mas 
⭐⭐ Almeida, Carapaz, M Lopez
⭐ Arensman, Ayuso, Carthy, O'Connor, Rodriguez

20
laatste 5 km

Deel dit artikel
Gamecenter