Vuelta a España 2022

Vuelta 2022 Etappe 18: Blok graniet

Header E18

De Ronde van Spanje kan voor deze etappe omgedoopt worden tot de Ronde van de Piornal. In de tweede koershelft wordt namelijk langs drie verschillende kanten naar die bergtop gereden. Serieus steil wordt het daar echter nooit, waardoor vooral krachtige aanvallers – die op een zwaar verzet naar boven kunnen rijden – ritsucces kunnen ruiken.


7 september 2022 in Wielrennen

18 (1)
Etappe 18: Trujillo > Alto de Piornal

De stad Trujillo, lang geleden gebouwd op een granieten heuvel, ontvangt voor het eerst in haar geschiedenis de belangrijkste Spaanse wielerronde voor de start van de achttiende etappe. Trujillo kan uitpakken met schitterend stadscentrum, waar heel wat prachtige paleizen in renaissancestijl staan. De reden van die rijke architecturale geschiedenis is terug te brengen naar homeboy Francisco Pizzaro. Die veroverde in de zestiende eeuw met zijn leger Peru, en keerde vervolgens terug naar Trujillo als een rijke man. Met zijn fortuin voorzag hij zijn geboortestad van een stevige opwaardering.

De ster van deze etappe zal echter niet Trujillo of Pizzaro zijn, maar de Alto del Piornal, die niet minder dan drie keer zal beklommen worden! De eerste keer zal die in het koersverhaal opduiken na zo’n honderd kilometer, waarop de renners vier kilometer moeten klimmen aan ruim acht procent om er boven te geraken. Daarna wordt een lus van zo’n twintig kilometer gereden alvorens het peloton aan de beklimming aan de andere bergrug zal beginnen. Langs die kant is de weg naar de top het langste, maar evenzeer het minst steil met uiteindelijk 13,5 kilometer aan vijf procent.

Daarna volgt een lange bijtrapafdaling van dertig kilometer. Die brengt het peloton naar de westelijke voet van Alto del Piornal. Derde keer goede keer moeten de parcoursbouwers gedacht hebben, en dus is de finishlijn op diens top getrokken. Om daar te geraken moet nog dertien kilometer geklauterd worden aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%. De rit kent dus twee lange beklimmingen in de finale, maar de stijgingspercentages van de Alto del Piornal lijken te zacht om een ware strijd te verwachten tussen de klassementsmannen. Daardoor rijdt meer dan waarschijnlijk een krachtige aanvaller – op een grote versnelling – bergop naar de etappezege.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Evenepoel, Mas
⭐⭐ Ayuso, Almeida, M Lopez
⭐ Carapaz, O'Connor, Rodriguez, Vine

18
laatste 13 km

Deel dit artikel
Gamecenter