Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 19: Puntbeha

Header E19

De parcoursbouwer lijkt zich met deze negentiende rit te outen als een fan van Madonna, want het profiel lijkt precies op een puntbeha! Twee grote bergen moeten worden bedwongen, al beschikken beide rondingen niet bepaald over de stevigste percentages. Ofwel zal een klassementsman een alles-of-nietspoging riskeren, ofwel dreigt een status quo.


8 september 2022 in Wielrennen

19 (1)
Etappe 19: Talavera de la Reina > Talavera de la Reina

Het parcours kan simpel uitgelegd worden: de eerste twintig kilometer loopt het vals plat bergop, waarna het negen kilometer klimmen is tot de top van de Puerto del Pielago aan een gemiddeld stijgingspercentage van zes procent. Na het ronden van de top loopt de weg de resterende 30 kilometer in dalende lijn helemaal terug naar Talavera de la Reina. Daarna wordt exact dezelfde ronde nog eens overgedaan.

Naast de relatief korte afstand van de etappe, loopt het van bij de start dus omhoog. Bovendien zijn er nog maar drie etappes te rijden tot de huldiging in Madrid, en dus resteert er weinig tijd voor de klassementsmannen om zich alsnog in het rood te hijsen. Net daarom zal de route van deze Spaanse puntbeha misschien de nodige ondersteuning bieden om een grootste aanval op te zetten van een favoriet die nauwelijks nog wat te verliezen heeft.

Het zachte stijgingspercentage van de Puerto del Pielage heeft zowel een voor- als nadeel voor de klassementsmannen. Enerzijds zal het veel moeilijker zijn voor aanvallerstypes om rivalen op die niet al te steile stroken uit het wiel te kletsen. Anderzijds kan er daar met de grote versnelling weggereden worden, waardoor er al heel snel heel veel tijd kan gepakt worden. Alberto Contador had met deze etappe bijvoorbeeld wel raad geweten…

Indien zo’n favoriet voorsprong kan nemen, en hij heeft voldoende steun van enkele ploegmaten, kan dit wel eens uitdraaien tot een ware dollemansetappe die heel de Vuelta nog op zijn kop kan zetten! Wanneer de favorieten echter samen bovenkomen na de eerste beklimming van de Puerto del Pielago, zal het in een wapenstilstand eindigen en mag waarschijnlijk een groepje vluchters het onderling uitmaken wie mag juichen in Talavera de la Reina.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pedersen, Wright
⭐⭐ Champoussin, Craddock, Herrada, Sanchez
⭐ Impey, Gesbert, Jungels, Stannard, Vermeersch

19
laatste 5 km

Deel dit artikel
Gamecenter