Vuelta a España 2022

Vuelta 2022 Etappe 17: De slag om Tentudía

Header E17

Langs glooiende wegen wordt vanuit Andalusië naar de ruige regio van Extremadura gereden. Een vlakke meter is niet opgenomen in het parcours, al ontbreekt het ook aan lange beklimmingen. Tot aan het slot tenminste, wanneer er een kletterende strijd zal geleverd worden om als eerste boven te komen bij het klooster van Tentudía. Zowel de vroege aanvallers als klassementsmannen hebben een reële kans om als winnaar uit deze slag te komen.


6 september 2022 in Wielrennen

17 (1)
Etappe 17: Aracena > Monasterio de Tentudía

Na zo’n dikke week vertoefd te hebben in het immer zonnige en hete klimaat van Andalusië, wordt op vier dagen van het einde afscheid genomen van de meest zuidelijke regio in Spanje. De start van de rit vindt er wel nog plaats, en meer bepaald in het stadje Aracena. Van daaruit wordt de río Múrtigas gevolgd, dat de renners na zo’n uurtje koers naar Extremadura zal gidsen.

Die eerste 40 kilometer gaan grotendeels in dalende lijn, en zullen het toneel zijn van een enorme strijd voor een plaatsje in de vroege vlucht. De aanvallers hebben deze etappe namelijk een goede kans om op het einde van de dag een gooi te doen naar ritwinst. Het makkelijke terrein maakt het er niet eenvoudiger op te voorspellen wie uiteindelijk die vroege vlucht zal halen, maar na bijna drie weken koers zullen het hoofdzakelijk de grote motoren van het peloton zijn die bovendrijven.

Afwachten wie in het peloton de handschoen zal opnemen en de ontsnapping teniet zal proberen doen. Sowieso zal de ultieme strijd voor de overwinning uitgevochten worden op de tien kilometer lange slotklim richting het Monasterio de Tentudĺa. De zwaarste helling van de drieweekse is het echter allerminst met een gemiddeld stijgingspercentage van slechts vijf procent.

Het klooster werd op de top gebouwd omdat de christenen daar de Moren versloegen in de dertiende eeuw. Die overwinning kwam er met dank aan de Maagd Maria, die de zon miraculeus niet liet onder gaan tot de Moren het onderspit delfden in de strijd. Renners die richting de top in moeilijkheden verkeren, weten dus wie ze om hulp kunnen vragen om alsnog als overwinnaar uit deze Slag om Tentudía te komen. Benieuwd of daar ruim 800 jaar later opnieuw een mirakel zich zal voltrekken.  

17
laatste 9 km

Deel dit artikel
Gamecenter