Vuelta a España 2022

Vuelta 2022 Etappe 16: De verovering

Header E16

De Spaanse organisatoren tonen zich van hun meest barmhartige kant door de derde week te starten met een volledig vlakke etappe in het zuiden van het land. Na 189 makkelijke kilometers zal er meer dan waarschijnlijk gesprint worden om de winst te veroveren in de buurt van Sevilla.


5 september 2022 in Wielrennen

16 (1)
Etappe 16: Sanlúcar de Barrameda > Tomares

Met een start in Sanlúcar de Barrameda treden de renners in de voetsporen van de grootste ontdekkingsreizigers. In de vijftiende en zestiende eeuw was het namelijk een van de belangrijkste havens van Spanje, waar onder meer Christopher Columbus en Ferdinand Magellan begonnen aan hun ontdekking en verovering van de wereld. Waar bovengenoemde avonturiers met hun boten richting de andere kant van de wereld vertrokken, houdt het Vueltapeloton het iets kleinschaliger. Zij trekken namelijk op een noordoostelijke exploratietocht, doorheen de vlakke provincies van Cádiz en Sevilla, om 189 kilometer verder uit te komen in Tomares.

Gezien de historiek van de regio moeten er wel enkele vrijbuiters zijn die zich geroepen voelen om ten aanval te trekken en als eersten de vele pittoreske dorpjes ontdekken waarlangs de karavaan zich kronkelt. Op veel meer dan publicitaire zichtbaarheid moet echter niet gerekend worden voor die moedige zielen. Er is vandaag geen enkel bergpuntje te verdienen, en gezien dit de laatste kans is voor de sprinters tot de slotrit in Madrid, mag verwacht worden dat het peloton een ijzeren controle zal uitoefenen op de vroege vluchters. Al valt, diep in deze grote ronde, een verrassing natuurlijk nooit uit te sluiten!

De laatste tachtig kilometer spelen zich volledig af in de ruime omgeving van het schitterende Sevilla. De geboorteplaats van de flamenco wordt echter niet doorkruist maar er wordt wel gefinisht in Tomares, een voorstad van Sevilla. Vlak voor die aankomstsplek wordt binnengereden, wacht trouwens nog een klimmetje van anderhalve kilometer aan zes procent. Zonder een Wout van Aert in het peloton zal daar allicht geen grote schade ontstaan, al kan het mogelijk wel enkele sprinters en hun treintjes ontregelen.

Vervolgens gaan de laatste zes kilometer in licht dalende lijn richting Tomares. Dat belooft dus een peloton aan een razende snelheid dat in de laatste drie kilometer bovendien nog heelhuids voorbij zes(!) rotondes en enkele listige bochtjes moet zien te geraken. Wie daarna nog steeds goed gepositioneerd zit, kan vervolgens met een ultieme sprintinspanning de zege veroveren en zich voor minstens één dag heerser wanen van deze Vuelta.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pedersen, Van Poppel
⭐⭐ Ackermann, Coquard, Groves, Merlier, Wright
⭐ Stannard, Roglic, Valverde, Vermeersch

16
laatste 5 km

Deel dit artikel
Gamecenter