Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 5: Start van een tijdperk

5

Op dag 5 van de Tour de France stuurt de Tourorganisatie het peloton op tweedaagse excursie naar de Pyreneeën. Met de Col du Soudet en de Col de Marie Blanque staan er direct twee beukers van beklimmingen op het programma. De top van de laatste zware beklimming ligt op twintig kilometer van de streep waardoor de échte favorieten wellicht hun kruit drooghouden voor morgen.


8 juni 2023 in Wielrennen

Etappe 5 van de Tour de France start in Pau. Een bekend gezicht in de Tour want in slechts twee steden zijn er meer Tourfinishes genoteerd dan in de hoofdstad van het departement Pyrénées-Atlantiques. Vandaag worden de renners niet verwelkomd, maar uitgezwaaid voor een rit van 162 kilometer naar Laruns.

De eerste zeventig kilometer zijn relatief eenvoudig met vlakke wegen die kleine dorpjes doorkruisen. Toch kan de drang om in de groep van de dag te zitten voor een moordend tempo zorgen in het eerste uur. Iedereen met klimmersbenen heeft de afgelopen twee dagen kunnen rusten om zich op te laden voor vandaag, in een etappe die wellicht kansen biedt voor de vluchters.

Bij de eerste beklimming, de Col de Soudet van 15,2 kilometer á 7,2% wordt al snel duidelijk wie vandaag kans maakt op de bloemen. Een typische onregelmatige klim die je vaker vindt in de bergketen tussen Frankrijk en Spanje waar de stijgingspercentages tussen de 2% en 16% schommelen. Het is hiermee de eerste beklimming van de buitencategorie en daarmee wordt het meteen duidelijk wie deze Tour de France aspiraties heeft voor de bollentrui.

Na een lange afdaling volgt een soort tussengerecht, de Col d’Ichère van de derde categorie. Niet vanwege het stijgingspercentage – die met 7% behoorlijk is – maar eerder door de lengte van slechts 4 kilometer. Het is een opmaat naar de Col de Marie Blanque. De slotklim is van de eerste categorie en is een loper in het kwadraat. De eerste twee kilometers voel je niet dat je klimt, de drie kilometers daarna tintelen de kuiten maar de laatste vier kilometers taan je benen in met stijgingspercentages van ruim 10%.

Een goede klimmer kan zich hier onderscheiden. Zowel de aanvallers als de klassementsmannen. Het is goed mogelijk dat wij vandaag op twee plekken strijd zien. Leuk voor op de bank, dramatisch voor je Scorito-team. Want moet je je aanvallers opstellen of ga je all-in op je klassementsmannen?

Wellicht kan je lering trekken uit etappe 9 van de Tour uit 2020. Vanaf de top van de Col du Soudet werd toen een bijna identiek parcours afgelegd. Het duurde lang voordat er een definitieve kopgroep werd gevormd en daardoor kregen zij nooit echt veel terrein. Marc Hirschi bleef als laatste over van de aanvallers en werd pas in de laatste twee kilometer bijgehaald. In een sprintje tussen Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Egan Bernal, Mikel Landa en Marc Hirschi won Pogacar zijn allereerste Touretappe.

Tour 2020 - Etappe 9
1. Tadej Pogacar
2. Primoz Roglic z.t.
3. Marc Hirschi z.t.
4. Egan Bernal z.t.
5. Mikel Landa z.t.
6. Bauke Mollema +11”
7. Guillaume Martin z.t.
8. Romain Bardet z.t.
9. Richie Porte z.t.
10. Rigoberto Urán z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Lafay, Pogacar
⭐⭐ Bilbao, Ciccone, Pinot, Pidcock, S. Yates
⭐ Cras, Gall, Jorgenson, Powless, Vingegaard

Laatste 5 kilometer

5

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter