Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 4: Schietgebedje richting racegoden

4

Voor het eerst dit jaar wordt in de Tour de France de kust eens niet opgezocht. Het brengt ons een rit landinwaarts van Dax naar Nogaro die in totaal 182 kilometer telt. Alleen de laatste etappe naar Champ Élysées is wellicht eenvoudiger dan de route die voor vandaag uitgestippeld is. Etappe 4 van de Tour de France staat voor velen in het teken voor wat komen gaat de komende twee dagen, al zijn de sprinters alleen met de dag van vandaag bezig.


8 juni 2023 in Wielrennen

Vertrekplaats Dax herbergt zo’n twintigduizend inwoners waarvan bijna de helft kan plaatsnemen in de stierenarena waar de stad bekend om staat. Elders in de wereld heeft men gelukkig andere manieren om vermaakt te worden. Zoals, bijvoorbeeld, met het kijken van wedstrijden waarin onbeschermde atleten zich zo hard mogelijk van A naar B verplaatsen. Gooi er soms een afdaling in, wat bochten en verkeersmeubilair in de finale en niemand heeft meer een stierenarena nodig voor een amusante middag.

Via de dorpskernen van Hinx, Montfort-en-Chalosse, Mugron en Montaut wordt de eerste locatie aangedaan die wel het bezoeken waard is: Saint-Sever met zijn benedictijnenabdij uit de 11e eeuw. In deze stad lagen in de negentiende etappe van de Tour de France in 2021 de punten voor de tussensprint die door de winnende kopgroep van twintig man werden opgepikt. Het toen uitgebluste peloton had geen zin om Matej Mohoric & Co terug te halen in een etappe die net zo eenvoudig leek als die van vandaag.

Na Saint-Sever moeten de renners nog vijftig kilometer fietsen voor de tussensprint van vandaag, bij de kerk van Notre Dame des Cyclistes in Labastide-d’Armagnac. Deze kerk heeft een bijzondere band met de Tour de France en hangt vol met wielershirts van onder andere Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Eddy Merckx. Het verhaal gaat dat hier de renners van de Ronde van Frankrijk komen bidden voor een gezegend verloop van hun grand boucle. Mocht jij na de eerste drie dagen Tour de France niet tevreden zijn over je Scorito-team kan je je hier richten tot de Hogere Machten. Of je neemt zelf de macht in handen en kiest voor de verandering wel een goede captain voor vandaag.

En dan doe je er goed aan om een sprinter als captain te selecteren. Tussen de wielerkerk en finishplaats Nogaro ligt nog wel een vervelendheid van 2 kilometer á 3,5% maar dat mag geen naam hebben op een kleine dertig kilometer van de streep. De snelste mannen van een voltallig peloton gaan daarom op de racebaan van Nogaro bepalen wie vandaag de champagne krijgt. Al moet daarvoor in de laatste kilometer de apex in de laatste twee bochten nog wel optimaal aangesneden worden.

Bij de favorieten voor etappe 4 van de Tour de France zien wij dezelfde namen als gisteren. Met de dominantie van Max Verstappen in de Formule 1 moet er toch iets van dat racebloed terug te vinden zijn in de Nederlandse sprinters Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen. Neem daarbij in ogenschouw dat de wereldkampioen Formule 1 in België geboren is en plots maken de Belgen Jasper Philipsen en Wout van Aert ook weer een kans op dit circuit.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Philipsen
⭐⭐ Ewan, Groenewegen, Jakobsen, Van Aert
⭐ Bauhaus, Cavendish, Girmay, Meeus, Pedersen, Welsford

Laatste 5 kilometer

4

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter