Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 18: Sprintkansen in week 3

18

Na de zware rit van gisteren krijgen de renners vandaag een relatief makkelijke etappe voorgeschoteld. Etappe 18 van de Tour de France brengt de renners van Moûtiers naar Bourg-en-Bresse in 187 kilometers. De twee beklimmingen van de vierde categorie gaan een massasprint niet in de weg staan. Vermoeide knechten binnen de sprintersploegen kunnen dat wel doen.


8 juni 2023 in Wielrennen

De Alpen worden vaarwel gezwaaid en in twee overgangsritten wordt er naar de Vogezen gefietst. Vandaag volgt de meest eenvoudige van de twee, alleen etappe 7 en 21 hebben nog minder hoogtemeters. Vanuit Moûtiers wordt een kopgroep gevormd met mannen die inmiddels enkele tientallen minuten tot uren achterstand hebben op de geletruidrager. Toch zullen de sprintersploegen er het liefst voor zorgen dat deze groep niet te groot is.

Na 16,5 kilometer wordt de stad Albertville bereikt, waar vorig jaar de legendarische etappe naar Col du Granon startte. Op de parkeerplekken van dit Franse ski-oord werd in de Jumbo-Visma-bus het masterplan aan het team verteld in de ochtend. Doel: Tadej Pogacar verslaan. Eindresultaat: boven verwachting.

Vandaag dus geen Alpentoppen, maar kleine oneffenheden in het wegdek. De eerste is de Côte de Chambéry-le-Haute van de vierde categorie na 62 kilometer. Het is 1,6 kilometer klimmen aan 4,1%, wat de suggestie wekt dat de Tourorganisatie flexibel omgaat met het categoriseren van beklimmingen. Zwaardere beklimmingen eerder in deze Tour zien wij bijvoorbeeld niet terug in de dagelijkse profielkaartjes. Zo’n veertig kilometer later volgt alweer de laatste beklimming van de dag, Côte de Boissieu (2,4 km à 4,7%).

Op zo’n vijftien kilometer van de streep ligt nog wel een klein pukkeltje, maar zelfs dat mag geen naam hebben. En dat heeft het dan ook niet in het etappekaartje van de dag. Daarom gaat er in Bourg-en-Bresse hoogstwaarschijnlijk gesprint worden. De voorlaatste kilometer is nog wel link, met drie scherpe bochten, maar eenmaal onder het rode vod door volgt een rode loper naar de streep. De laatste etappe die in Bourg-en-Bresse eindigde werd ook een massasprint, toen in 2007 won Tom Boonen voor Oscar Freire en Erik Zabel.

Tour 2007 - Etappe 6
1. Tom Boonen
2. Óscar Freire z.t.
3. Erik Zabel z.t.
4. Sébastian Chavanal z.t.
5. Thor Hushovd z.t.
6. Daniele Bennati z.t.
7. Robert Förster z.t.
8. Robert Hunter z.t.
9. Romain Feillu z.t.
10. Murilo Antonio Fischer z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Philipsen
⭐⭐ Groenewegen, Pedersen, Van Aert
⭐ Bol, Coquard, Girmay, Kristoff, Meeus, Sagan

Laatste 5 kilometer

18

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter