Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 3: Afnemende golven

3

Tijdens etappe 3 van de Tour de France verlaat het peloton het Spaanse grondgebied en fietst het de grens over naar de thuisgrond, Frankrijk. De relatief simpele etappe van 188 kilometer start in Amorebieta-Etxano en finisht in de prachtige Frans-Baskische stad Bayonne. De eerste kans voor de sprinters dient zich aan, al zullen de lichte heuvels en de verraderlijke kustwegen de aanvallers hoop geven op een ander verloop van de etappe.


8 juni 2023 in Wielrennen

Het peloton begint de derde etappe in Amorebieta-Etxano, de start- en finishplaats van de Klasika Primavera. De heuvelklassieker trok vooral alle coureurs die op dezelfde dag niets te zoeken hadden in Parijs – Roubaix en kent met Alejandro Valverde, Rui Costa en Pello Bilbao winnaars van formaat. De afgelopen jaren kon de koers in de huidige vorm niet doorgaan, maar door de Tourstart van vandaag zijn voor de verandering alle schijnwerpers gericht op het dorpje in Biskaje.

Al vrij snel – na zo’n tien kilometer – wacht de eerste uitdaging van de dag: de Trabakua, een beklimming van 5,4 kilometer á 5,2%. Mocht de kopgroep nog niet zijn ontstaan, gaat dit hoe dan ook gebeuren op deze col. De Trabakua is de eerste van vier beklimmingen die allemaal in de eerste helft van de etappe liggen. De laatste gecategoriseerde bergtop ligt op ruim tachtig kilometer van de streep en speelt daarmee geen rol van betekenis in het verloop van de etappe. Op deze Orioko Benta kan nog wel stevig aan de boom geschud worden voor 4,6 kilometer aan 6,3% om de benen van de concurrenten te testen. Toch krijgen ook de mindere klimgoden alle kansen om terug te komen, want het golvende profiel van de etappe van vandaag stopt hier. 

Zo’n dertig kilometer later rijdt de karavaan Frankrijk binnen en zet het via de kust de weg in naar Bayonne, in de buurt van Biarritz. Als je in de negentiende eeuw ook maar iets betekende bracht je hier je zomer door. Vraag het maar aan Napoleon Bonaparte, wiens neef er nog een paleis liet bouwen. Nu is het vooral de plek waar negentienjarigen hun zomers zonder papa en mama doorbrengen, onder het mom van “ja maar ik wil gewoon heel graag leren surfen”.

In de stad Bayonne wordt er gefinisht op de brede randwegen. Via de zes rotondes in de laatste vijf kilometers gaat het peloton voor het eerst in deze ronde en masse richting de streep. Daarmee kunnen het nerveuze kilometers worden als de verschillen in het algemeen klassement nog klein zijn. In 2003, toen je wegens wondermiddelen met een gebroken sleutelbeen nog gewoon de Tour uit kon rijden, won Tyler Hamilton na een monsterontsnapping. Tijden zijn veranderd, en het parcours richting Bayonne ook. Daarmee lijkt de eerste krachtmeting tussen Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen, Mads Pedersen en Dylan Groenewegen aanstaande.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Jakobsen, Philipsen
⭐⭐ Groenewegen, Pedersen, Van Aert
⭐ Bauhaus, Cavendish, Ewan, Girmay, Welsford

Laatste 5 kilometer

3

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter