Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 2: Het ruikt hier naar sport

2

Ook vandaag baant het peloton zich een weg door het heuvelachtige Baskenland. Nog meer dan gisteren gaat er geklommen worden in de tweede etappe van de Tour de France. De scherprechter van de Classica San Sebastian, de imposante Jaizkibel, is opgenomen in de finale van de dag en kan voor uitdijende verschillen in het klassement zorgen.


8 juni 2023 in Wielrennen

Op 500 meter hoogte gaat er gestart worden in Vitoria-Gasteiz, de hoofdstad van de autonome regio Baskenland en de provincie Álava. Inderdaad, thuisstad van de voetbalclub Deportivo Alavés. Uit de omgeving van het sportminnende Vitoria-Gasteiz komen ook de wielrenners Mikel Landa en Oier Lazkano voort. Laatstgenoemde kende begin dit voorjaar nog zijn doorbraak in Dwars door Vlaanderen waar hij vriend en vijand verraste door ontzettend lang vooruit te blijven in de kopgroep en uiteindelijk nog tweede werd.

Vanuit de startplek van etappe 2 van de Tour de France zijn de eerste vijftig kilometer onbaskisch vlak. Vervolgens wordt er naar 200 meter hoogte gedaald naar Arrasate waar de eerste klimkilometers zich in de verte aandienen. Achterelkaar moeten de Udana (4,7 kilometer á 4,7%) en de Aztiria (2,8 kilometer á 5,9%) beklommen worden.

Vervolgens dienen er nog veertig heuvelachtige kilometers afgelegd worden voordat de klassieke renners op bekend terrein zijn. In Tolosa wordt namelijk het parcours van Classica San Sebastian opgezocht, te beginnen met de Alkiza die met een lengte van 4,1 kilometer aan 6,1% omhoog loopt. Vanaf de Gurutze (3,1 kilometer á 4,2%) op 35 kilometer van de streep zal de stress toenemen in het peloton. Want na de afdaling van deze voorlaatste klim is het slechts nog enkele kilometers tot de voet van de Jaizkibel die met 8,2 kilometer á 5,2% de nodige slachtoffers gaat maken. Op de helft van de klim stijgen de hellingspercentages tot ruim over de 7% en daar kunnen verschillende vlammende demarrages ingezet gaan worden.

In de Spaanse eendagswedstrijd ligt de Jaizkibel op zo’n zestig kilometer van de streep, maar de Tourorganisatie heeft voor vandaag slechts 17 kilometers uitgestippeld tussen de top en de finish. Als bonus wachten er ook nog bonificatieseconden bovenaan de klim. Alles wordt uit de kast gehaald om de strijd om de gele trui te laten ontploffen. Maar willen de echte klassementsmannen hem al zo vroeg in de Tour?

Sterke klimmers met een goede eindsprint zijn vandaag de favorieten voor etappe 2 in de Tour de France. Man van de regio Pello Bilbao voldoet aan die vacature. Dit soort percentages zijn voor Wout van Aert tegenwoordig ook een peulenschilletje, en als hij met zo’n twintig sterke klimmers de Jaizkibel overleeft kan niemand tippen aan zijn eindschot. Al kunnen David Gaudu en Quinten Hermans vertrouwen putten uit het feit dat zij Van Aert in 2022 al eens wisten te verslaan in een sprint. Gaudu deed dat bergop in de Dauphiné, Hermans in Luik-Bastenaken-Luik voor de 2e plek.

Dat is enkel in het scenario dat de favorieten gaan strijden voor de dagzege. De sleutel ligt daarom in de handen van de ploeg van de geletruidrager. Deze dag overleven betekent automatisch nog twee dagen volop media-aandacht, en daar ziet niet iedereen op te wachten.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Van Aert, Van der Poel
⭐⭐ Alaphilippe, Pidcock, Skjelmose
⭐ Aranburu, Girmay, Strong, Van Gils, Wright

Laatste 5 kilometer

2

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter