Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 1: Direct met de billen bloot

1

De Ronde van Frankrijk begint dit jaar in het Baskenland. In Bilbao – de hoofdstad van de regio – is een schitterend rondje uitgestippeld van 182 kilometer met vijf beklimmingen. Drie daarvan liggen in het slotstuk van de openingsetappe. De strijd voor de eerste gele trui zal volledig losbarsten in etappe 1 van de Tour!


8 juni 2023 in Wielrennen

De eerste etappe van de Tour de France begint op steenworp afstand van het vliegveld van Bilbao. Met de jetblast van de Boeings van Aeropuerto de Bilbao in de rug krijgt het peloton een vliegende start voor een heuvelachtige etappe waarin meerdere prijzen te verdienen zijn.

Te beginnen met de bergtrui. De eerste punten daarvoor zijn al te verdienen na 14,5 kilometer. Daar moet de Côte de Laukiz beklommen worden, 2,1 kilometer aan 6,6%. Niet dat de Basken de beklimming daadwerkelijk zo benoemen, maar de Franse Tourorganisatie heeft er een handje van om de geografische namen te verfransen. Zij die de bergtrui willen verdienen moeten dus al goed ingereden zijn, scherpte vanaf het vertrek is vereist.

Na de eerste beklimming volgt een afdaling richting het noordelijke gedeelte van de stad Bilbao. Vanaf daar wordt de route langs de kust gezocht. Het heuvelachtige Noord-Spaanse landschap kent genoeg beklimmingen, maar slechts eentje wordt beloond met bergpunten. Na zo’n 70 kilometer wordt de top van de San Juan de Gaztelugaxte aangetikt, en die is meer dan alleen een stevige kuitenbijter. Serieus klimmen aan 7,7% voor 3,6 kilometer.

Vervolgens wordt er met een lus om het Urdaibai natuurreservaat gefietst, een soort moeras met een unieke flora en fauna. De vogelliefhebbers in het peloton kunnen in deze rustige fase van de koers van het uitzicht genieten. Eenmaal teruggekomen aan de kust gaan er weer niet-gecategoriseerde hoogtemeters gemaakt worden die de finale van de dag inluiden.

Met zo’n vijftig kilometer te gaan doemt de Morga op, een beklimming van 3,8 kilometer aan 4,8%. Kort daarachter volgt de Vivero, een beklimming die vaker de scherprechter is wanneer het peloton Bilbao bezoekt. Hoewel het niet de slotklim is, kan de finale daar al wel volledig losbarsten. Net zo vroeg als in de vele voorjaarsklassiekers van dit jaar. De hoofdrolspelers van die lente zijn ook voor deze Tour de France weer gecast. Zij kunnen op de beklimming van de Vivero, met zo’n 4,3 kilometer aan 6,9% alvast testen welke klimmersbenen hun concurrenten vandaag opgeschroefd hebben.

Toch is het na de afdaling van de Vivero nog zo’n tien kilometer vlak voordat de beklimming van de Pike Bidea (als de ASO meeleest: Côte de Pike) op het menu staat. Een heus muurtje van 9,9% voor 2 kilometer. Na acht kilometer dalen richting het centrum van de stad moet er nog gepuncht worden voor de ritzege én de gele en groene trui. En dat zijn op Scorito 68 punten! Kies je renners verstandig, want de slotkilometer loop met 5,4% ook nog aardig omhoog.

Favorieten volgens Scorito

Voor de favorieten voor etappe 1 van de Tour de France moet je vooral kijken naar de renners die in het voorjaar goed gepresteerd hebben. Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock zijn in staat om dit klusje te klaren. Een paar jaar terug was er voor dit soort etappes één absolute favoriet: Julian Alaphilippe. Ook hij blijft voor de eerste etappe van de Tour de France een gevaarlijke outsider. Wanneer JuJu eenmaal in La Grand Boucle arriveert komen er andere krachten bij hem omhoog. De klassementsmannen moeten vandaag ook op hun hoede zijn. Of moeten de voorjaarsrenners juist voor hen waken? Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard maar ook een David Gaudu kunnen in hun strijd om maar geen seconden te verliezen zich plots vooraan in de wedstrijd bevinden. Voor de mogelijke outsiders van vandaag kan gekeken worden naar Mattias Skjelmose en Giulio Ciccone. 

⭐⭐⭐ Van Aert, Van der Poel
⭐⭐ Pidcock, Pogacar, Vingegaard
⭐ Alaphilippe, Ciccone, Bilbao, Skjelmose, Teuns

Laatste 5 kilometer

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter