Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 9: Van generatie op generatie

9

In de negende etappe van de Tour de France trekt het peloton verder het Centraal Massief in. Aan het einde van de 184 kilometer tellende etappe komt de Tour een oude bekende tegen, al zullen de meeste Tourrenners deze berg nog nooit in competitie beklommen hebben. Na 35 jaar is er eindelijk een rendez-vouz tussen de grootste wielerronde en een van de zwaarste beklimmingen van het land: de Puy de Dôme. De benen ontploffen hier ongetwijfeld op de vulkaanwegen die met 12% omhoog lopen.


8 juni 2023 in Wielrennen

De start vindt vandaag plaats in Saint-Léonard-de-Noblat, een typisch Frans dorpje ten westen van Limoges met minder dan vijfduizend inwoners. Toch kende het een inwoner die door heel Frankrijk bekend, maar vooral erg geliefd was: Raymond Poulidor. Op 18 maart 1961 reed hij Milaan – San Remo en kwam hij een plek hoger dan we van hem verwachtte, Pou Pou werd zowaar eerste. Exact 62 jaar later herhaalde zijn kleinzoon Mathieu van der Poel hetzelfde kunstje. In Frankrijk fiets je vanzelf tegen de wielergeschiedenis aan en wellicht wordt daar vandaag een bladzijde aan toegevoegd.

De slotklim van de dag eist alle aandacht op. Het is net alsof de jonge vulkaanberg alle steile percentages heeft afgepikt van de eerdere beklimmingen in de etappe. Er zijn na 75, 85 en 126 kilometer nog wel gecategoriseerde beklimmingen, maar daar wordt het nooit lastiger dan 5%. De Puy de Dôme zelf gunt de renners een overgangsmoment waarbij de eerste klimkilometers met 7 à 8% omhoog lopen. Daarna wordt het zelfs vrij vlak voor drie kilometers, al is dat wel stilte voor de storm: de laatste vijf kilometers stijgen met gemiddeld 11%.

Tussen 1952 en 1988 werd de beklimming veertien keer opgenomen in de Ronde van Frankrijk. Vaak kwamen de grote namen als eerste boven: Joop Zoetemelk in 1976, Lucien van Impe in 1975 en Fausto Coppi in 1952. Wat vooral opvalt zijn de tijdsverschillen tussen de renners, vrijwel iedereen komt solo aan. Het toont aan dat de Puy de Dôme het maximale vraagt van de renners. Vandaag gaat daar geen uitzondering op zijn.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pogacar, Vingegaard
⭐⭐ Ciccone, Hindley, Pinot
⭐ Gall, Johannessen, Martin, Woods

Laatste beklimming

9

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter