Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 14: Deze Alpen vragen meer van een renner

14

In de veertiende etappe van de Tour de France bevinden de renners zich middenin de Alpen. Vanuit Annemasse aan de grens met Zwitserland moet het peloton zich opmaken voor vijf beklimmingen, waarvan er drie van de eerste categorie zijn. De laatste klim, de Col de Joux Plane is zelfs van de buitencategorie. Na een afdaling van twaalf kilometer wordt de 152-kilometer tellende etappe afgesloten in Morzine les Portes du Soleil. Vandaag je slechte klimmersbenen meenemen is funest.


8 juni 2023 in Wielrennen

Vanuit de start in Annemasse wordt de renners nog een warming-up gegund voor etappe 14 in de Tour de France. Na zo'n kleine twintig kilometer wordt de top bereikt van de Col de Saxel die enkel voor de laatste 4,2 kilometer gecategoriseerd is. Daar loopt gemiddeld het wegdek op met een schappelijke 4,6%.

Daarna is het voorbij met de pret. De Col de Cou (7 km à 7,4%) en de Col du Feu (5,8 km à 7,8%) kennen stevige stijgingspercentages waarbij busvorming een feit wordt in de eerste vijftig kilometers van de etappe. Na de Col de Feu is het nog wel een ruime dertig heuvelachtige kilometers voordat de volgende Alpenreus opdoemt: Col de la Ramaz. Een soort opstapeling van de eerdere twee cols met 13,9 kilometer klimmen aan 7,1%. De beloning telt niet dubbel, ook deze berg is net als zijn twee voorgangers van de eerste categorie.

Voor de slotklim van de dag, Col de Joux Plane, maakt de Tourorganisatie wel een uitzondering. Deze berg krijgt – net zoals vier andere bergen deze Tour – het label 'buitencategorie'. Dat is niet onterecht. In zo'n kleine twaalf kilometer moeten de renners zich verticaal 1000 meter verplaatsen, dat is gemiddeld zo'n 8,5% waarmee het procentueel gezien de zwaarste buitencategorie-beklimming is van deze Tour.

Dat motiveerde Floyd Landis in 2006 om maar eens een weerzinwekkende solo uit de benen te toveren toen de rit ook in Morzine eindigde via de Joux Plane. Hij trok al vroeg in de aanval en maakte even zeven minuten goed op zijn belangrijkste tegenstander Oscar Pereiro Sio. Niet zonder hulpmiddelen, zo bleek later. In de veronderstelling dat dit soort fratsen in het huidige peloton geminimaliseerd zijn, kunnen wij op deze zaterdag 15 juli ons opmaken voor een schitterende rit!

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pidcock, Pogacar, Vingegaard
⭐⭐ Ciccone, Gall, S. Yates
⭐ Bilbao, Johannessen, O'Connor, Powless, Woods

Laatste 5 kilometer

14

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter