Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 12: Mooie stad achter de heuvels

12

In etappe 12 van de Tour de France krijgen de aanvallers weer de kans. In de rit van 170 kilometer zijn vijf beklimmingen opgenomen en daarmee lijkt die sterk op etappe 10 van afgelopen dinsdag. Het bestuderen van de rituitslag van die etappe kan je daarom mooi als huiswerk gebruiken voor je etappeselectie van vandaag.


8 juni 2023 in Wielrennen

Vanaf de start in Roanne loopt het wegdek vals plat omhoog. Voor de echte heuvelmannen zonder vlammende demarrage is het wellicht net te vlak (het stijgt gemiddeld slechts met 2%) om de oversteek naar de kopgroep te maken. Zij kunnen beter wachten tot de voet van de eerste gecategoriseerde beklimming van de dag, na 18 kilometer. Daar is het 4,3 kilometer lang klimmen aan 5,7% en de kans is groot dat hier de kopgroep van de dag gevormd gaat worden.

Zij die de boot gemist hebben kunnen in de aankomende vijftig kilometers nog een verwoede poging doen om in kopgroep te geraken, het wegdek blijft daar op en af lopen. Maar als zij na kilometer 75 de aansluiting niet hebben gevonden, lijken hun kansen minimaal. In de vallei van zo'n 25 kilometer wordt het bijhalen van de groep een zware opgave.

In de laatste 70 kilometer van de etappe wordt driemaal naar een bijna identieke hoogte geklommen. De eerste beklimming, de Col de la Casse Froide van de derde categorie, is 5,2 kilometer lang en stijgt met 6,1%. Daarna volgen twee beklimmingen van de tweede categorie waarvan de laatste op dertig kilometer van de streep ligt, de Col de la Croix Rosier die met 7,6% gemiddeld stijgt. Nog meer dan in de tiende etappe gaan op deze lastige col hier de beste klimmers het verschil maken. Na de korte afdaling is een samensmelting in de resterende twintig vlakke kilometers van de etappe een realistisch scenario, waardoor de dagwinnaar over een goed eindschot moet beschikken.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Van Aert, Mohoric
⭐⭐ Alaphilippe, Ciccone, Skjelmose
⭐ Johannessen, Jorgenson, Powless, Van Gils, Zimmerman

Laatste 5 kilometer

12

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter