Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 13: Een el-ain-dig mooie klim

13

In etappe 13 van de Tour de France gaat er gefinisht worden op de meest fotogenieke berg van het stel: de Grand Colombier. Maar niet alleen de regisseur smult van deze berg, ook de sterke klimmers hopen vandaag hier het verschil te maken op de steile bergflanken. Omdat de aanloop naar de mythische klim vrij eenvoudig is, zou je vandaag weleens volledig op de klassementsmannen kunnen inzetten. Al kan het geen kwaad om een extra Fransman te selecteren op quatorze julliet.


8 juni 2023 in Wielrennen

De startplek van vandaag is Châtillon-sur-Chalaronne, een klein dorpje in de regio Dombes wat weer binnen het departement van Ain valt. Bekend van, inderdaad, de Tour de l'Ain. De Dombes staat bekend om de meer dan duizend meren die de regio rijk is. Dat het water op dezelfde plek blijft liggen komt voornamelijk door de zwaartekracht, de regio is vrij vlak. Weinig hoogtemeters voor de renners dus in de eerste veertig kilometer van de dertiende etappe.

Eenmaal uit de Dombes wordt er richting de Alpen gefietst, al loop het wegdek pas na 70 kilometer op in de etappe die slechts 140 kilometer lang is. De organisatie vindt 400 meter klimmen in 13 kilometer geen bergpunten waard en om dit te compenseren hebben zij aan de top maar de tussensprint voor het puntenklassement geplaatst. Zij die ambities hebben voor de groene trui kunnen hier wel een mooie slag slaan.

Vervolgens wordt er ruim 600 meter gedaald naar de voet van de Grand Colombier. Op papier is de klim 17,4 kilometer lang en loopt het wegdek met 7,1% omhoog. Toch vertelt dat niet het hele verhaal. De eerste 7 kilometer vanuit het stadje Culoz zijn het zwaarst. Na de iconische haarspeldbochten is het 2 kilometer bijkomen voordat er weer 3 lastige kilometers van bijna 10% volgen. Daar moet het verschil al gemaakt worden, want de laatste 6 kilometer zijn met zo'n 6% gemiddeld niet het lastigste gedeelte van de dag.

In 2020 werd de Grand Colombier voor het laatst door het Tourpeloton beklommen. Pas in de laatste 200 meter wisten de twee Slovenen Tadej Pogacar en Primoz Roglic de concurrentie in de vorm van Richie Porte en Miguel Angel Lopez te verschalken. Het eindschot van Pogacar bleek net iets sterker dan die van Roglic. De verschillen in het eindklassement bleven klein, de volledige top 10 eindigde binnen de halve minuut.

Tour 2020 - Etappe 15
1. Tadej Pogacar
2. Primoz Roglic z.t.
3. Richie Porte +5"
4. Miguel Angel Lopez +8"
5. Enric Mas +15"
6. Sepp Kuss z.t.
7. Mikel Landa z.t.
8. Adam Yates z.t.
9. Rigoberto Úran +18"
10. Alejandro Valverde +24"

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pogacar, Vingegaard
⭐⭐ Pidcock, Rodriguez, S. Yates
⭐ Hindley, Gall, Meintjes, Tejada, Woods

Laatste beklimming

13

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter