Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 10: Hiervoor heb je 'em meegenomen

10

Na de eerste rustdag van deze Tour de France wacht er een kans voor de heuvelrenners. In een rit van 167 kilometer zijn vijf beklimmingen opgenomen waar bergpunten te verdienen zijn, de laatste col ligt op dertig kilometer van finishplaats Issoire. Dat de overige heuvels van vandaag niet gecategoriseerd zijn heeft vooral te maken met het feit dat deze beklimmingen simpelweg niet meer op het volle profielkaartje passen. Maar wees gewaarschuwd, het loopt de gehele dag op en af.


8 juni 2023 in Wielrennen

Mocht je er nog niet van bewust zijn dat het peloton zich in een vulkanisch gebied bevindt, dan introduceren we je graag aan de startplaats van vandaag: Vulcania. Wie de geschiedenis van dit plaatsje wilt opzoeken komt bedrogen uit. We hebben hier namelijk te maken met een ordinair educatief amusementspark. Het thema? Drie keer raden, maar het rijmt op bananen.

Nog voordat de renners ook maar iets te weten krijgen over magmahaarden en lavastromen moeten zij direct hun aandacht vestigen op de eerste beklimming van de dag, de Col de la Moreno (5,2 km aan 4,6%). Het is dé springplank voor alle aanvallers om mee te zitten in de kansrijke ontsnapping van de dag. Zij die de boot gemist hebben krijgen na de afdaling van de eerste col een tweede kans op de langere Col de Guéry (7,9 km aan 4,8%). Voor hen is het wel de taak om vóór de top van deze berg van de derde categorie aan te sluiten, want anders dreigt een klassieke chasse patate in de aankomende relatief vlakke dertig kilometers.

Na zestig kilometer volgt de zwaarste beklimming van de dag, de Col de la Croix Saint-Robert die voor 6 kilometer met 6,3% stijgt. Daarna golft het wegdek voor zo'n vijftig kilometer op en af voordat de daling wordt ingezet naar de voet van Côte de La Chapelle-Marcousse. In de 4,2 kilometer waar het wegdek met 6,4% omhoog loopt moet het gebeuren voor de aanvallers die weinig hoop hebben in hun eindschot. Wel moeten zij nog iets extra's in de tank overhebben, want met dertig dalende kilometers is de finish nog lang niet in zicht. Daarom lijkt een geslepen rasaanvaller vandaag de meeste kans te hebben om er met de zege vandoor te gaan.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Mohoric, Van Aert
⭐⭐ Alaphilippe, Cort, Van der Poel, Wright
⭐ Aranburu, Powless, Skjelmose, Strong, Van Gils

Laatste 5 kilometer

10

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter