Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 8: Slotstuk uit het voorjaar

8

Op de tweede zaterdag van de Tour rijdt het peloton van Libourne naar Limoges. De etappe telt 200 kilometer en alle drie de beklimmingen bevinden zich in de laatste 70 kilometer van de wedstrijd. Tussen die cols door is het nergens echt vlak en daarmee kan deze rit prima door als een serieuze voorjaarsklassieker. Als etappe 8 van de Tour de France al een sprint wordt, dan zeker geen massale.


8 juni 2023 in Wielrennen

Zoals zo vaak in het moderne wielrennen laat het peloton vandaag een groep renners wegrijden. Het verschil loopt op en tientallen kilometers verder stabiliseert de voorsprong. Niet veel later, bij de tussensprint in Tocane-Saint-Apre, rollen de eerste berekeningen uit de computer. De wattages die rondgedraaid dienen te worden zijn gecommuniceerd aan de tweewielige robots. Indien succesvol, wordt op 376 meter van de streep de laatste koploper ingehaald, de massasprint is veiliggesteld. Data-analisten versus romantici: een bloedeloze 1-0.

De etappes waar om diverse redenen bovenstaand scenario niet succesvol worden afgerond zijn de allermooiste. De afgelopen jaren zijn die in de Tour op een hand te tellen, maar het lijkt erop dat de organisatie dit jaar daar verandering in wil brengen. Het parcours maakt het controleren van de koers lastig in de laatste twintig kilometer waar twee beklimmingen van de vierde categorie zijn opgenomen.

Het is echter de vraag of de sprintersploegen de koers in handen willen nemen. Op zestien kilometer van de streep ligt de top van de Cote de Masmont, een beklimming van 1,3 kilometer aan 5,5%. Meer dan genoeg om de zwaarste sprinters in ieder geval naar het achterveld van het peloton te laten drijven. Niet veel later volgt de volgende klimkilometer aan 5,4%, richting het dorpje Condat-sur-Vienne. Een vlammende demarrage hier – met nog tien kilometer richting de finish – en de combinatie van het terughalen van de kopgroep en het beulswerk op het glooiende wegdek kan ervoor zorgden dat de pure sprintersploegen weinig frisse knechten meer overhebben. Niet elke variabele valt mee te nemen in het algoritme, er gloren zowaar kansen voor de aanvallers.

Een ploeg die op twee paarden kan wedden, met zowel een sterke sprinter als een klassiekerrenner, heeft vandaag goud in handen. In het huidige peloton wordt er dan snel gekeken naar Alpecin-Fenix met Jasper Philipsen en Mathieu van der Poel, of Jumbo-Visma met Christophe Laporte en Wout van Aert.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Van Aert, Van der Poel
⭐⭐ Pedersen, Philipsen, Girmay
⭐ Coquard, Ewan, Strong, Laporte, Wright

Laatste 5 kilometer

8

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter