Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 7: Een oude bekende

7

Na het Pyraneeëngeweld zijn vandaag de sprinters weer aan de beurt in etappe 6 van de Tour de France. De drie lievelingetjes van de Tour – Pau, Bordeaux en Parijs – krijgen in editie honderdtien allemaal een bezoek van ’s werelds beste renners. Pau ligt achter ons en Parijs is nog ver. En dus gaan wij vandaag sprinten in Bordeaux na een vlakke en relatief korte etappe van 170 kilometer.


8 juni 2023 in Wielrennen

Met de bergen in de rug wordt startplaats Mont-de-Marsan vandaag verlaten. Twee jaar geleden reed het peloton ook al door deze stad met ruim twintigduizend inwoners. In de etappe die Matej Mohoric won kreeg de kopgroep twintig minuten voorsprong. Hoewel het parcours van vandaag vergelijkbaar is met die 19e etappe van de Tour van 2021, zijn de omstandigheden dat niet. Het peloton is fris en de sprintershonger is nog niet gestild.

Alles wijst dan ook op een massasprint, net zoals in 2010 toen voor het laatst een reguliere Touretappe aankwam in de havenstad. Massasprints werden destijds vaak gewonnen door dezelfde spurtbom: Mark Cavendish. Het werd zijn vierde in zijn jaartotaal van vijf. Dat was wel een renner die je erbij kon hebben in je Scorito-team. De man van Mann zou destijds echter wel een ander prijskaartje hebben gehad dan voor het wisselgeld waarvoor je hem nu kon selecteren.

Na dertien jaar gaat er dus weer gesprint worden in de straten van Bordeaux. Het enige heuveltje van de dag staat alleen maar op het profielkaartje zodat er nog drie renners van de kleinste ploegen hun mannetje in de aanval laten gaan. Verleid met de bergpunten die zij op veertig kilometer kunnen verdienen worden zij op avontuur gestuurd. Het zijn de kruimels in een etappe waar de dagzege het enige van waarde is.

Eenmaal in de stad is het nog wel kundig manoeuvreren wanneer de rivier La Garonne over wordt gestoken. Op drie kilometer van de streep ligt een haakse bocht waardoor het peloton sterk moet afremmen en in een lang lint de oversteek naar de westelijke oever van de Garonne maakt. Eenmaal daar aangekomen volgt nog een chicane die niet zou misstaan op een F1-circuit. Vervolgens zijn er nog twee kaarsrechte kilometers die een royale sprint net voor het Place des Quinconces – het grootste plein van Frankrijk - niet meer in de weg staan.

Tour 2010 - Etappe 18
1. Mark Cavendish
2. Julian Dean z.t.
3. Alessandro Petacchi z.t.
4. Robbie McEwen z.t.
5. Óscar Freire z.t.
6. Edvald Boasson Hagen z.t.
7. Jürgen Roelandts z.t.
8. José Joaquín Rojas z.t.
9. Grega Bole z.t.
10. Rubén Pérez z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Philipsen
⭐⭐ Bauhaus, Ewan, Groenewegen
⭐ Cavendish, Coquard, Jakobsen, Pedersen, Van Aert

Laatste 5 kilometer

7

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter