Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 6: Hoge pieken, diepe dalen

6

Al vroeg in de ronde schotelt de organisatie ons een prachtige rit voor. Na de beklimmingen van de Col d’Aspin en de Col du Tourmalet wordt er bergop gefinisht op de Cauterets-Cambasque. Drie zware, schitterende beklimmingen die voor de nodige verschillen in het algemeen klassement gaan zorgen. De eerste donderdag van de Tour is direct de dag van de waarheid, na vandaag weet jij hoe sterk jouw klimmersteam is.


8 juni 2023 in Wielrennen

Het peloton stapt vandaag op in Tarbes voor een korte etappe van 145 kilometer. De burgemeester hier is er als de kippen bij als de Tourorganisatie beslist om de Tourmalet op te nemen in het parcours. Voor de vijfde keer deze eeuw start de Tour in de gemeente met ruim veertigduizend inwoners.

In de eerste vijftig kilometer ziet het peloton de Pyreneeën, maar voelen zij die nog niet. Slechts een kleine beklimming van 2,7 kilometer aan 5,9% doet vermoeden dat er richting de bergtoppen gefietst wordt. Wanneer de fietscomputer 56 kilometer aangeeft begint het echte werk: Col d’Aspin, waar er 12 kilometer lang tegen 6,6% omhoog gefietst dient te worden. Vooral het tweede gedeelte van deze klim is zwaar, maar in vergelijking met andere Pyreneeënreuzen is deze beklimming goed te doen.

Vanaf de Aspin dalen de renners zo’n 600 meter naar de voet van de Tourmalet. Een beklimming die qua naam in het rijtje Alpe d’Huez, Mont Ventoux en de Galibier thuishoort en minstens net zo iconisch is. Hoewel op deze wegen eerdere Tours al eens beslist zijn, lijken wij het vandaag vooral te moeten doen met mooie plaatjes. Te vroeg in het parcours, te vroeg in de etappe om het verschil te maken. Toch gaan de 17,2 kilometer aan 7,3% wel slachtoffers maken. Na de Tourmalet volgen er ook dertig kilometers voordat de volgende beklimming wordt bereikt.

En in etappe 6 van deze Tour de France wordt er voor het eerst bergop gefinisht, op de Cauterets-Cambasque. Deze beklimming van de eerste categorie is vooral lang met zijn 16 kilometers, maar niet steil. De percentages variëren tussen de 4% en 10%. De drie zwaarste kilometers volgen wanneer de renners onder de boog van ‘5 KM’ fietsen. Het kan ervoor zorgen dat de klassementsmannen elkaar nog weinig pijn gaan doen vandaag.

In 2015 kwam de Tourkaravaan hier ook al eens in Cauterets, na beklimmingen over de Aspin en de Tourmalet. Destijds lag de finishstreep wel zo’n 400 meter lager dan nu. In de rol van aanvaller won Rafal Majka en werd de toen 22-jarige Emanuel Buchmann derde. Het was de eerste keer dat Cauterets weer als finishplaats werd aangewezen sinds de catastrofale 15e etappe in 1995. In een andere wielerwereld waarin er nog geen helmplicht was, kwam Fabio Casartelli ten val in de afdaling van de Col du Portet d'Aspet. Hij overleed later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Tour 2015 - Etappe 11
1. Rafal Majka
2. Dan Martin +1’00”
3. Emanuel Buchamm +1’23”
4. Serge Pauwels +2’08”
5. Thomas Voeckler +3’34”
6. Julien Simon z.t.
7. Bauke Mollema +5’11”
8. Alejandro Valverde +5’19”
9. Chris Froome z.t.
10. Alberto Contador z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pogacar, Vingegaard
⭐⭐ Rodriguez, S. Yates, A. Yates
⭐ Bardet, Gaudu, Hindley, Skjelmose, Woods

Laatste beklimming

6

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter