Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 16: Verstopte klimkilometers

16

In de 16e etappe van de Tour de France staat de enige tijdrit op het programma. In de 22 kilometer tellende rit moet de logge tijdritfiets ook nog eens tweemaal over een steile beklimming gesleurd worden. Omringd door de Alpen gaan klimmers met een goede tijdrit vandaag hun slag slaan, de zes vlakke kilometers zijn te kort voor de echte tijdritspecialisten om het verschil te maken.


8 juni 2023 in Wielrennen

Tijdens de laatste rustdag hoeft het peloton weinig te reizen. Vanaf de finish van zondag rollen de renners automatisch naar beneden naar de start van vandaag, in Passy. Na twee kilometer door de stad – waarbij alleen de eerste 300 meter twee haakse bochten kent – begint de eerste klim van de dag, de Côte des Soudans. Dat is 1300 meter klimmen aan 8,8%.

Een bochtige technische afdaling volgt en zo bereiken de renners het dorp Sallanches. Vanaf daar komt het echte tijdritgedeelte kijken. Het draaien op de grote malen wordt in zes vlakke kilometers tweemaal gepauzeerd door een haakse bocht.

Eenmaal in Domancy moet de gelijknamige Côte beklommen worden. Even steil als de vorige eerdere beklimming, maar wel dubbel zo lang. Wie deze beklimming van de tweede categorie het snelste afwerkt krijgt de bergpunten. De stopwatch daarvoor wordt ingedrukt op drie kilometer van de streep, maar het klimmen stopt daar allesbehalve. Er moeten in de laatste 3 kilometers nog zo’n 160 hoogtemeters overwonnen worden, wat neerkomt op klimmen aan 5%. Dat zeggen ze er dus mooi niet bij, daar bij de Tourorganisatie.

De verhoudingen bergop in de eerste twee weken gaan bepalen wie vandaag de favoriet is. Erkende tijdrijders zijn er amper te vinden deze Tour en dat heeft dus een reden, vandaag kan je met enkel klassementsmannen al tot een goede score komen.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pogacar, Van Aert, Vingegaard
⭐⭐ Rodriguez, Skjelmose, A. Yates
⭐ Bjerg, Cavagna, Castroviejo, S. Yates, Wright

Laatste 5 kilometer

16

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter