Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 17: Eindeloze beklimmingen

17

In etappe 17 van de Tour de France ligt de sleutel tot de eindoverwinning. In de koninginnenrit van Saint-Gervais Mont-Blanc naar Courchevel moet het peloton de reusachtige Col de la Loze over. Daar komen zij niet okselfris aan, want eerder op de dag zijn er al twee beklimmingen van de eerste categorie en eentje van de tweede categorie. In de etappe met veruit de meeste hoogtemeters kan de Tour vier dagen voor Parijs al beslist worden.


8 juni 2023 in Wielrennen

Op een hoogte van zo’n 1000 meter wordt er gestart in de finishplaats van afgelopen zondag. Op deze hoogte blijven de renners voor zo’n 15 kilometer voordat de eerste beklimming van de dag overwonnen dient te worden: Col des Saisies. Niet ondoenlijk steil, met 5,2%, maar wel lang met 13,5 kilometer. Het is een voorproefje wat de renners de komende uren te wachten staat. Eindeloze beklimmingen van twintig en dertig kilometer.

Na de afdaling van de eerste beklimming dient direct de volgende aan: Cormet de Roselend. Het wegdek loopt hier de komende 20 kilometer met gemiddeld 6,1% op. Vanaf de top op 1971 meter hoogte volgt een duikvlucht naar het dorp La Plagne, waar het peloton de gelijknamige berg links laat liggen. De relatief makkelijkere Côte de Longefoy (2e categorie) staat namelijk op het menu. Althans makkelijk, met 7,5% voor 6,6 kilometer kunnen de renners daar wel eens anders over denken.

Het laat in ieder geval de ruimte om met een knaller deze etappe te eindigen, en dat gebeurt. Dertig kilometer klimmen naar het hoogtepunt van deze Tour: Col de la Loze. In dit geval liegen de cijfers wel, want met 28,6 kilometer aan 6% lijkt de beklimming niet steil genoeg om het verschil te maken. Dat komt puur door het middenstuk met zelfs enkele dalende kilometers. De eerste 9 kilometers lopen op met bijna 7% en tijdens de laatste 5 kilometers zakt het stijgingspercentage niet onder de 9%. Op 2300 meter hoogte ligt ditmaal het dak van de Tour. De finish ligt zes kilometer verderop, er hiervan gaan er vijf op de limiet gedaald worden. De slotkilometer loopt weer op met 7,7% en kan een volledig uitgebluste renner hier tientallen seconden laten verliezen.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Vingegaard
⭐⭐ Kuss, Pogacar, A. Yates, S. Yates
⭐ Bilbao, Ciccone, Gall, Martin, Rodriguez

Laatste 5 kilometer

17

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter