Tour de France 2023

Voorbeschouwing etappe 15: De witte berg op afstand, gele trui ook?

15

Vanaf de finishplaats van gisteren vertrekt het peloton voor wederom een bergetappe in de Alpen. De wielerliefhebber wordt alweer verwend op zijn vrije dag, want na gisteren is het ook op zondag de gehele dag klimmen. Nu wordt er wél bergop gefinisht, bij een uitloper van de Mont Blanc in wintersportdorp Saint Gervais.


8 juni 2023 in Wielrennen

In de vijftiende etappe van de Tour de France moet 179 kilometer afgelegd worden. Alle beklimmingen zijn geplaatst in de laatste honderd kilometer van de etappe waardoor de renners relatief rustig van start kunnen. Op papier. Want de eerste twee kilometers lopen direct omhoog en na de vallei van dertig kilometer dient er toch echt een beklimming aan van 400 hoogtemeter. Een schitterend uitzicht voor de renner die daar als eerste bovenkomt is slechts de prijs.

De eerste bergpunten zijn pas te verdienen op de Col de la Forclaz de Montmin waarvan de top na 82 kilometer bereikt wordt. Deze berg van de eerste categorie stijgt gemiddeld met 7,3% voor zo'n 7,2 kilometer. Daarna volgt er nog een berg van de eerste categorie, de Col de la Croix Fry die even steil is, maar met 11,3 kilometer wel een stuk langer. Een korte afdaling verder en de volgende col dient zich al aan. De Col des Aravis van de derde categorie (4,4 km à 5,8%) is een makkelijk te nemen horde na het eerdere klimgeweld.

Vanaf daar hebben de renners zo'n dertig kilometer de tijd om zich klaar te maken voor het slotstuk van deze Tourweek. Achterelkaar een berg van de tweede én de eerste categorie geeft de renners de kans om toe te slaan in de dag voor de laatste rustdag. Eerst moet de Côte des Amerands bedwongen worden, een serieuze muur van gemiddeld 10,9% aan 2,7 kilometer die zelfs begint met stukken van 17%! Direct daarna wacht de Saint-Gervais Mont-Blanc met 7 kilometer klimmen aan 7,7%. Ook daar ligt het zwaartepunt direct aan de voet van de beklimming. De eerst twee kilometers loopt het wegdek met 11% omhoog. Het middelste gedeelte is dan weer vrij vlak voordat de laatste 4 kilometers met zo'n ruime 8% stijgen.

Eenmaal in de Alpen prefereert de Tour vaak andere, hogere beklimmingen, maar het Critérium du Dauphiné komt hier wel graag langs. Zo ook Adam Yates, die in 2018 wist te winnen in Saint Gervais toen ook de Côte des Amerands in de finale werd opgenomen. Kan Pogacar, de kopman van Yates nu profiteren van de ervaring van zijn superknecht?

Critérium du Dauphiné 2018 – Etappe 7
1. Adam Yates
2. Daniel Navarro +4"
3. Romain Bardet +9"
4. Emanuel Buchmann +14"
5. Geraint Thomas +19"
6. Dan Martin +24"
7. Damiano Caruso z.t.
8. Guillaume Martin +28"
9. Pierre Latour +35"
10. Pierre Rolland +41"

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pogacar, Vingegaard
⭐⭐ Ciccone, Pinot, Rodriguez
⭐ Bilbao, Castroviejo, Gall, Martin, Woods

Laatste beklimming

15

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter