Giro d'Italia 2023

Etappe 7: Ik wil alleen maar klimmen

Etappe 7

Vandaag geen problemen voor de renners die hun hoogtestage goed hebben gefikst. De laatste veertig kilometer is het klimmen. Alleen maar klimmen. Voor het eerst in deze Giro wordt de barrière van de tweeduizend meter hoogte doorbroken. Een heikel punt, blijkt vaak, voor de renners die minder goed presteren in de ijlere lucht. Wiens kuiten staan vandaag in brand?


11 mei 2023 in Wielrennen

Aan Napoli, de finishplaats van gisteren, werd gevraagd of zij een eerste categorie berg in het parcours wilden. “Verdubbel het maar en geef het aan de volgende etappe” antwoordde zij. En zo geschiedde. Vandaag zien wij in de finale maar liefst twee opeenvolgende beklimmingen van de eerste categorie. Tijd om op adem te komen is er ook niet bij, want na de Calascio volgt direct de Gran Sasso d’Italia.

Om daar uberhaupt te komen vanuit Capua, de startplek van vandaag, moeten eerst nog de Apennijnen overgestoken worden. Een vals platte aanloop brengt de renners naar het eerste echte obstakel van de dag: de Roccaraso, een beklimming van de tweede categorie van ruim 7 kilometer aan 6%. Vanaf daar wordt de vallei ingedoken, maar doemt in de verte al het gevaar op.

De renners morgen een uur lang turen naar de hoogste berg van de Apennijnen: de Gran Sasso. Met de top op bijna drieduizend meter torent dit gebergte ver boven Midden-Italië uit. Gelukkig laat de verstandige Giro-organisatie de coureurs finishen op een hoogte van 2123 meter, daar waar de kans op sneeuw en barre omstandigheden een stuk kleiner is.

Op papier is de Gran Sasso d’Italia (Campo Imperatore) een beklimming van 45 kilometer aan ‘slechts’ 3,8%. Dat komt omdat er ook nog kleine afdalingen zijn meegenomen in deze berekening. Want op zichzelf zijn de Calascio met 13 kilometer aan 6% en de Campo Imperatore met 7,5 kilometer aan 6,5% absoluut geen kinderachtige klimmetjes. Tel daarbij op dat de laatste 4 kilometers van deze etappe gemiddeld 8% zijn waardoor deze etappe een regelrechte uitputtingsslag wordt.

De laatste 140 kilometer van vandaag zijn identiek aan die van de 9e etappe van de Giro van 2018. Toen werd de sterkste klimmer van de kopgroep Fausto Masnada pas op drie kilometer van de finish bijgehaald. Een met krachten smijtende Simon Yates pakte toen in het roze zijn eerste ritzege, voor Thibaut Pinot en Esteban Chaves. Later in de Giro moest de Brit deze krachtsinspanning bekopen en verloor hij maar liefst 38 minuten (!) in de roze trui in etappe 19. De coureurs doen er goed aan om deze wielergeschiedenisles goed in hun oren te knopen.

Giro 2018 – Etappe 9

1. Simon Yates
2. Thibaut Pinot z.t.
3. Esteban Chaves z.t.
4. Domenico Pozzovivo +4”
5. Richard Carapaz z.t.
6. Davide Formolo +10”
7. George Bennett +12”
8. Tom Dumoulin z.t.
9. Miguel Ángel López z.t.
10. Giulio Ciccone +24”

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Evenepoel, Roglic
⭐⭐ Almeida, Geoghegan Hart, Vine
⭐ Buitrago, Carthy, Haig, Thomas, Vlasov

Profiel etappe 7

7

Laatste 5km

7

Deel dit artikel
Gamecenter