Giro d'Italia 2023

Etappe 10: De bobbel

Etappe 10

Gisteren hebben de renners dan eindelijk kunnen genieten van hun welverdiende rustdag. Toch reageert niet elk lichaam even lekker op zo'n dag zonder wedstrijdspanning. Dat het zwaartepunt van de bijna tweehonderd kilometerlange rit dan in de eerste helft van de etappe ligt helpt die renners absoluut niet mee. Zij kijken meer uit naar het tweede gedeelte van de etappe waarin zeventig vlakke kilometers zijn uitgetekend. Als het peloton wederom trek heeft in een massasprint zullen zij in die zeventig kilometers alle zeilen bij moeten zetten.


14 mei 2023 in Wielrennen

Vanuit Scandiano vertrekken de renners en daar loopt het wegdek direct omhoog. In de eerste negentig kilometers wordt er 1400 meter in hoogte geklommen. Boven op de Passo delle Radici (tweede categorie) worden de punten uitgedeeld voor dit lange klimwerk. Na de afdaling volgt nog een klein muurtje van de vierde categorie (2,4 kilometer aan 8,4%) maar vervolgens wordt de weg richting de kust ingezet.

Op steenworp afstand van de geboortestad van Mario Cipollini, 42-voudig (!) etappewinnaar in de Giro, wordt er vandaag gefinisht in Viareggio. Ter ere van ‘Mooie Mario’ moet deze etappe natuurlijk in een sprint eindigen. Maar gezien de hoogtemeters die in het eerste gedeelte van de rit overbrugd dienen te worden is dit absoluut geen zekerheid. Het is aan de sprintersploegen om de koplopers terug te halen. Althans, als hun eigen sprinter niet op verre achterstand van het peloton is gezet in de etappe die bijna 3000 hoogtemeters kent.

De etappe kan worden vergeleken met de etappe op Sicilië in de vorige Giro. Ook toen lag er een lange relatief eenvoudige beklimming midden op het profielkaartje. Mannen als Mark Cavendish en Caleb Ewan moesten toen lossen en kwamen in de resterende honderd kilometers niet meer bij. Het zorgde ervoor dat Arnaud Démare zijn eerste van in totaal drie etappezeges kon bijschrijven.

Giro 2022 - Etappe 5
1. Arnaud Démare
2. Fernando Gaviria z.t.
3. Giacomo Nizzolo z.t.
4. Davide Ballerini z.t.
5. Biniam Girmay z.t.
6. Phil Bauhaus z.t.
7. Alberto Dainese z.t.
8. Natnael Tesfatsion z.t.
9. Edward Theuns z.t.
10. Simone Consonni z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Groves, Milan, Pedersen
⭐⭐ Ackermann, Gaviria, Matthews
⭐ Albanese, Cavendish, Consonni, Mayrhofer, Stewart

Profiel etappe 10

10

Laatste 5km

10

Deel dit artikel
Gamecenter