Giro d'Italia 2023

Etappe 11: Hey Ho Sprinten bij de Po

Etappe 11

In de elfde etappe wordt via de kust de weg ingezet richting de Po-vlakte. In de langste etappe van deze Giro komen de renners onderweg nog drie heuveltjes tegen. De percentages zijn niet hoog genoeg om het verschil te maken en na het bereiken van de laatste heuveltop moet er nog ruim 40 kilometer gefietst worden naar finishplaats Tortona. Aan sprintkansen geen gebrek deze Giro!


26 april 2023 in Wielrennen

Vandaag staat alweer de vijfde etappe van meer dan de tweehonderd kilometer op het programma. Het ligt aan de renners hoe zwaar zij deze dag maken, maar indien er geen vreemde dingen gebeuren (denk aan leeglopende zwembaden, overstekende honden of een plaatselijk opstekende mistralwind) wordt het vandaag gewoon weer een massasprint.

Normaal gesproken staat de Giro bol van overgangsetappes met lastige finales. Niet gek, in een land waarin de dichtstbijzijnde heuvel nooit uit het zicht is. Toch kiest de organisatie er deze Giro steeds vaker voor om de heuvels verder weg van de finale te plaatsen. Ook vandaag weer, waar in de laatste veertig vlakke kilometers veel goedgemaakt kan worden.

In de laatste kilometer wacht nog wel een verrassing. Geen oplopend wegdek of verstopte viaducten, maar een rotonde op zo’n 450 meter van de streep die één kwartslag genomen dient te worden. De bocht lijkt op papier krap en goede positionering is de sleutel tot een winnende sprint. Als de sprintersknechten hun sprinter door deze bocht kan loodsen, maakt hij goede kansen op de ritzege.

De etappe valt daarmee te vergelijken met de elfde etappe in de Giro van 2020. In feestoord Rimini ging het dak eraf in de FDJ-bus na de zege van Arnaud Démare. In de laatste kilometer waren er nog twee haakse bochten waardoor er na de bocht ten eerste gesprint moest worden om het wiel van de voorganger te houden. Uiteindelijk werd de Fransman als beste gebracht en pakte hij alweer zijn vierde zege van die Giro.

Giro 2020 – Etappe 11
1. Arnaud Demare
2. Peter Sagan z.t.
3. José Álvaro Hodeg z.t.
4. Simone Consonni z.t.
5. Rick Zabel z.t.
6. Nico Denz z.t.
7. Fernando Gaviria z.t.
8. Stefano Oldani z.t.
9. Jacopo Mosca z.t.
10. Elia Viviani z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Milan, Pedersen
⭐⭐ Ackermann, Cavendish, Gaviria, Groves, Matthews
⭐ Albanese, Consonni, Dainese, Mayrhofer, Stewart

Profiel etappe 11

11

Laatste 5km

11

Deel dit artikel
Gamecenter