Giro d'Italia 2023

Etappe 8: Alle remmen los

Etappe 8

De weg omhoog is ingezet. Zowel gisteren bergopwaarts bij de Gran Sasso als de route die ons steeds noordelijker brengt. Vandaag een rit van 207 kilometer waarbij vooral de finale genieten geblazen is. Te lastig voor de sprinters, ogenschijnlijk te simpel voor de klassementsmannen. Aanvallers klaar? Aanvallen maar!


12 mei 2023 in Wielrennen

Want reken er maar op dat deze etappe omcirkeld is in de programmaboekjes van de avonturiers van deze Giro. Met drie gecategoriseerde beklimmingen lijkt de etappe op elke andere etappe deze ronde, maar alle beklimmingen bevinden zich wel in het laatste kwart van het parcours.

Rond finishplaats Fossombrone is een circuit uitgestippeld waardoor de renners tweemaal over de I Cappuccini moeten, een beklimming van de vierde categorie maar wel eentje met stijgingspercentage van tien procent! Tussendoor moet nog de Monte delle Cesane (7 kilometer aan 7%) bedwongen worden. Alleen Pogacariaanse aanvallen kunnen hier winnend afgesloten worden. Het normale volk doet er goed aan om dit pas op de tweede beklimming van de I Cappuccini te doen, op slechts zes kilometer van de finish. Die laatste kilometers zijn in dalende lijn naar het centrum van Fossombrone.

Grote kans dat er hier capriolen worden uitgehaald die de moeders van de coureurs liever niet zien, want degene die de meeste risico’s durft te nemen in de afdaling wint normaliter hier. Toch is er ook goed nieuws voor het thuisfront. In de vierde etappe van de Tirreno-Adriatico 2019 daalde het peloton ook van dezelfde berg af. Koploper Alexey Lutsenko viel tijdens de eerste passage, daalde vierkant naar beneden tijdens de tweede en werd in de slotkilometer bijgehaald door Primoz Roglic, Adam Yates en Jakob Fuglsang. Ondanks alles wist hij toch het sprintje te winnen in Fossombrone.

Nu in de Giro is de kans een stuk kleiner dat het voor de klassementsmannen gaat zijn, maar als de kopgroep klein is zijn het wel de klassementsmannen die de resterende Scoritopunten komen oprapen in Fossombrone.

Tirreno-Adriatico 2019 – Etappe 4

1. Alexey Lutsenko
2. Primoz Roglic z.t.
3. Adam Yates z.t.
4. Jakob Fuglsang z.t.
5. Davide Formolo +9”
6. Alberto Bettiol +23”
7. Simon Clarke z.t.
8. Tiesj Benoot z.t.
9. Julian Alaphilippe z.t.
10. Wout Poels z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Albanese, Matthews
⭐⭐ Cort, Healy, Mollema
⭐ McNulty, Oldani, Rota, Velasco

Profiel etappe 8

8

Laatste 5km

8

Deel dit artikel
Gamecenter